FSF

V sredo na programu 23. FSF

Ivan Bolle, neodkriti pionir slovenskega filma, v svojem dopisovanju z Marjanom Foerstrom zapiše: »…moj konjiček je film, za katerega se čutim najbolj uporabnega in ki me najbolj veseli«. Foerster mu odgovori: »Na Triglav filmu je sedaj ves umetniški kader v svobodnem poklicu, tako da se mora vsak filmar pehati od angažmana do angažmana. To niso več uradniki s stalno mesečno plačo, temveč umetniki z »gažo«, odnosno s honorarjem, ki pa ni stalen…«. In to velja še danes.

Bolleta in njegove še nikdar videne posnetke Ljubljane in Slovenije boste lahko spoznali jutri ob 19. uri v celovečernem dokumentarcu Ivan Bolle – Volk samotar Matjaža Žbontarja, pred katerim bo prikazan kratki film Ema Saša Štiha o še eni izjemni osebnosti domače filmske scene, Emi Kugler.

Pred večernima projekcijama bodo na ogled še trije dokumentarci: Gmajna Sebastiana Koreniča Tratnika o slovenskih kmetih in industrializaciji, Betonske sanje Urbana Zorka o graditeljih betonskih ladij in Sanjska mašina Janeza Burgerja o izdelovalcih unikatnih motociklov. Ob 21:30 bo filmski večer zaključil igrani koprodukcijski celovečerec Sprašujem se, kdaj me boš pogrešala Francesca Feia.

Vsebinsko bogat bo tudi sredin Strokovni program. Osrednji del bo posvečen slovenskemu ustvarjalnemu dokumentarnemu filmu. V prvem delu dogodka bomo preučili inspirativne primere podpore dokumentarnim filmom v preteklem obdobju, v drugem delu pa bomo premleli, kako bi jim lahko v prihodnosti dali nov zagon.

V popoldanskem času bo na sporedu še en aktualen posvet – strokovno srečanje na temo avdiovizualne produkcije v času nove družbene realnosti, ko se AV industrija sooča s posledicami epidemije, oviranim mednarodnim pretokom ljudi in negotovim položajem producentov. Sledil bo še posvet o virih financiranja slovenskega filma. Dogodke Strokovnega programa lahko v živem prenosu spremljate preko platform Zoom in YouTube. Do spletnih platform lahko dostopate preko povezav na spletni strani FSF.si in festivalskih družbenih omrežjih.

Fotografije z včerajšnje otvoritvene slovesnosti lahko poiščete v galeriji.