FSF

V četrtek na programu 23. FSF

»Vse, kar lahko storimo, je, da zmanjšamo jezo in sovraštvo okoli nas,« pravi eden izmed obsojencev, glavnih likov dokumentarnega filma Vzorno vedenje, slovenske manjšinske koprodukcije v režiji Audriusa Mickevičiusa, ki bo na sporedu v četrtek ob 16:30 in skozi zelo osebno zgodbo poskuša zlesti v glave obsojenih morilcev za zapahi. Kot predfilm bo predvajan kratki dokumentarec Modra meja Ivana Milosavljevića o tekmi med človekom in ribo.

Četrtek sicer začenjamo že v jutranjih urah. Ob 9h bo na sporedu izbor študijskih tekmovalnih filmov, v popoldanskih urah pa dokumentarca Skozi ameriško džunglo Nine Blažin o ameriško-slovenskem publicistu Louisu Adamiču in Feri Primoža Meška o prvem peresu panonskih ravnic, Feriju Lainščku.

Zvečer si lahko ogledate še dokumentarni film Majde Širca Požig, ki obeležuje stoletnico požiga Narodnega doma v Trstu, s predfilmom Tito, Naser in Nehru v sorežiji Fayze Harbyja in Savyasachija Anju-Prabirja o cestnih delavcih iz držav neuvrščenih. 

Dan bomo zaključili ob 21:30 s koprodukcijskim filmom Asimetrija Maše Nešković, ki preplete zgodbe treh parov v različnih življenjskih obdobjih. Pred tem bo predvajan še kratki koprodukcijski film Ne vem več, kdo sva Borisa Homovca.

Strokovni program bo v večji meri ponovno posvečen AV industriji v času koronakrize. Začeli bomo ob 10h, s posvetom AIPA na temo gospodarskega pomena AV industrije nadaljevali z okroglo mizo o scenarijih, ki so nastali med epidemijo ali zaradi nje, in ob 16:30 zaključili s premislekom, kaj zahteve po socialni distanci pomenijo za filmsko distribucijo, kakšna je prihodnost kinodvoran, festivalov ter kaj prinašajo novi modeli distribucije in platforme z vsebinami na zahtevo.

Ne pozabite tudi na Pogovore z ustvarjalci, ki so v živo predvajani na FB strani festivala in na Arnes strani AKTV.

Fotografije z dogodkov preteklih dni lahko poiščete v galeriji.