Strokovni program

V okviru strokovnega programa 23. Festivala slovenskega filma bomo letos ponudili okrogle mize, strokovne posvete ter dogodke, namenjene obravnavi aktualnih filmskih problematik, razmisleku o boljših pogojih filmske produkcije in distribucije slovenskega filma, izmenjavi izkušenj, znanj in vzpostavljanju sodelovanj z mednarodnimi partnerji.

Osrednji del letošnjega strokovnega programa predstavlja strokovni posvet na temo filmske in avdiovizualne produkcije in distribucije z naslovom Vpliv korona krize na film ali kdo nosi krono v slovenskem filmu, na katerem bodo svoja stališča, izkušnje in znanja delili slovenski filmski producenti, priznani ustvarjalci ter predstavniki filmskih ustanov, ki v Sloveniji oblikujejo filmsko in avdiovizualno industrijo.

Osnovna tema posveta bo seveda obravnava perspektiv filmske in avdiovizualne industrije v luči pandemije covida-19.

Tradicionalni del strokovnega programa bo tudi letos mednarodno koprodukcijsko srečanje, namenjeno vzpostavljanju tesnejšega sodelovanja med slovenskimi in tujimi predstavniki različnih področij filmske industrije (producenti, festivalskimi selektorji, prodajnimi agenti, distributerji ipd.).

Z ambicijo strateškega spodbujanja razvoja slovenskega dokumentarnega filma in oblikovanja optimalnih pogojev za njegov ustvarjalni in produkcijski zagon ter mednarodno uveljavitev v soorganizaciji z zavodom Motovila (Center Ustvarjalna Evropa v Sloveniji) organiziramo strokovni posvet z naslovom Nov zagon za (ustvarjalni) dokumentarni film.

Strokovni program bo sooblikovala tudi agencija z zaščito intelektualnih stvaritev v AV industriji AIPA, ki bo gostiteljica dogodka Gospodarski pomen AV industrije in njen položaj v času koronakrize.

Društvo slovenskih režiserjev (DSR) pa bo predstavilo rezultate preteklega in načrte za prihodnje delo v okviru scenaristične delavnice Scenarnica.