Strokovna žirija

Strokovno žirijo za celovečerne filme sestavljajo:

Primož Bezjak

dramski in filmski igralec

Primož Bezjak (1977), igralec, gibalec/plesalec, koreograf in performer, je v slovenskem gledališkem prostoru dejavno navzoč že vsaj od leta 1999, ko je postal redni član skupine Betontanc. Od takrat je aktiven tako v okviru gledaliških institucij kot neodvisne plesne in gledališke produkcije, v mednarodnih koprodukcijah in na filmu. Od leta 2008 je stalni član Slovenskega mladinskega gledališča in od leta 2010 član kolektiva Beton Ltd. Prejemnik zlate ptice (2003), Župančičeve nagrade (2011) ter vesne za glavno moško vlogo (2020).

Dana Budisavljević

režiserka in producentka

Dana Budisavljević (Zagreb, 1975) je diplomirala iz filmske in televizijske montaže na Akademiji za dramsko umetnost v Zagrebu. Sprva je delala kot montažerka, asistentka produkcije in organizatorica filmskih festivalov. Njen režijski prvenec je bil dokumentarni film Vse pet! (2004), širšo prepoznavnost pa je dosegla z avtobiografskim dokumentarcem Nije ti život pjesma Havaja (2012), ki govori o razkritju spolne usmerjenosti. Kot producentka se je podpisala pod dokumentarno serijo Betonski spavači v režiji Saše Bana ter filmi, kot sta Lijepo mi je s tobom znaš Eve Kraljević in Onda vidim Tanju Juraja Lerotića. Danin dolgometražni prvenec Dnevnik Diane Budisavljević je eden najvidnejših in najbolj odmevnih filmov zadnjega desetletja na Hrvaškem in v regiji. Po zmagoslavju na filmskem festivalu v Pulju je osvojil še 20 nagrad in doživel redno distribucijo v kinematografih na Hrvaškem, v Srbiji, BiH in Sloveniji.

Želimir Žilnik

režiser in scenarist

Želimir Žilnik (rojen leta 1942 v Jugoslaviji) je filmski ustvarjalec iz Novega Sada. V svoji izjemno plodoviti karieri je posnel več kot 50 celovečernih in kratkih filmov, ki so bili prikazani na filmskih festivalih po vsem svetu, med drugim v Berlinu, Torontu, Rotterdamu, Moskvi in Oberhausnu. Od konca 60-ih let so mu njegovi družbeno angažirani filmi v nekdanji Jugoslaviji prinašali priznanja, zaradi neomajne kritike vladnega aparata pa v 70-ih in 90-ih letih tudi cenzuro. Vse njegovo delo zaznamuje sposobnost opazovanja in iskanja vznemirljivih zgodb v življenju navadnih ljudi.

Strokovno žirijo za kratke igrane, dokumentarne, eksperimentalne, animirane in študijske filme sestavljajo:

Robert Černelč,

režiser in vizualni umetnik

Robert Černelč (1970) je zaključil študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in študij filmske režije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Ukvarja se s filmom, scenografijo, videom in slikarstvom in je član Društva slovenskih režiserjev. Od leta 2015 predava na ALUO in AGRFT v Ljubljani.

Matjaž Ivanišin

režiser in scenarist

Matjaž Ivanišin (rojen leta 1981 v Mariboru) je diplomirani filmski režiser. Deluje kot samozaposlen v kulturi ter kot zunanji sodelavec predava na AGRFT v Ljubljani. Njegovi filmi so bili prikazani na pomembnih mednarodnih filmskih festivalih, kot so FID Marseille, Locarno, Tribeca in Rotterdam, ter predstavljeni v filmskih programih muzejev moderne umetnosti, kot so Centre Pompidou, MOMA in ICA. Je prejemnik nagrade Prešernovega sklada.

Hana Repše

pedagoginja in programski vodja festivala Enimation

Hana Repše je diplomirala na Pedagoški fakulteti v Mariboru in zaključila podiplomski študij na ALUO v Ljubljani. Od leta 2002 soustvarja, organizira in izvaja različne projekte s področja kulturno-umetnostne vzgoje: vzgojno-izobraževalni program Slon, Kino Vrtiček in ENIMATION, Education in animation. Je sourednica in soavtorica knjige Animirani film v izobraževanju ter priročnika Animirajmo! . Kot likovna pedagoginja izvaja izobraževanja s področja animiranega filma za otroke, mlade in učitelje. Kot mentorica za animirani film sodeluje pri projektih SKUM, FOŠ in Razumevanje filma, izobraževanja in delavnice pa je izvajala tudi na Tajvanu, v Walesu, Srbiji, Avstriji in na Hrvaškem. Od leta 2005 je mentorirala več kot 250 filmov otrok in mladih.