FSF

Slobodan Šijan je letošnji »prijatelj slovenskega filma«

Festival z letošnjo edicijo uvaja naziv »prijatelj slovenskega filma«. To je častni gost, ki je tako ali drugače tesno povezan bodisi s slovensko filmsko produkcijo bodisi s slovenskim občinstvom. Letos ta zveneči naziv nosi srbski režiser Slobodan Šijan, čigar filmi, kot sta Kdo neki tam poje in Maratonci tečejo častni krog, imajo pri nas že kar kulten status.

Slobodan Šijan je bil rojen leta 1946 v Beogradu, kjer je najprej diplomiral iz slikarstva in nato še iz filmske režije. V svoji razgibani karieri se je ukvarjal tako z likovno umetnostjo kot z režijo, pa tudi s filmsko kritiko in publicistiko. Za njegove filme je značilen specifičen humor, ki v svoji komiki vedno skriva tudi sled tragike in s prstom kaže na družbene anomalije. Šijanovi filmi so v Sloveniji med najbolj gledanimi, sam pa v uvodniku h katalogu 24. FSF Portorož podrobneje opiše svojo vez s Slovenijo in svoje razmišljanje strne z ugotovitvijo: »Videti je, da smo bili drug drugemu všeč«.

Slobodan Šijan bo naš in vaš gost ves čas trajanja festivala, v petek pa bo v okviru strokovnega programa predstavil svojo novo knjigo Pisatelji v kinu.