FSF

Festival slovenskega filma spet doma

Za nami je nepredvidljivo leto, leto omejitev, iskanja drugačnih poti in prilagoditev. Lani smo festival zaradi težavne epidemiološke situacije začasno preselili v prestolnico in odločitev se je izkazala za pravilno, saj je bil 23. Festival slovenskega filma zadnji večji kulturni dogodek, izpeljan tudi v živi obliki, pred popolnim zaprtjem države. Letos na pragu poletja v prihodnost zremo z optimizmom, zato se festival spet vrača tja, kjer se počuti najbolj domače, v Portorož. Tam je pognal korenine in želeli smo, da to odraža tudi njegovo ime, zato smo ga tudi uradno preimenovali v Festival slovenskega filma Portorož. To pa ni edina letošnja novost; 24. FSF Portorož bo potekal od 12. do 17. oktobra 2021, njegovo taktrko pa je iz rok Jelke Stergel prevzel novi direktor, filmski in televizijski scenarist in režiser Bojan Labović, ki bo na dobro postavljenih temeljih v festivalska jadra lovil svež veter.

Letos si seveda vsi najbolj želimo, da bi lahko festival v celoti izpeljali v živo in v čim bolj neokrnjeni obliki, da bi se lahko ob naših filmih spet sproščeno družili in občutili tisto pravo festivalsko vrenje, a meseci pred nami so še vedno polni negotovosti, zato bomo festival vzporedno načrtovali v različnih oblikah in ga v primeru zaostrenih epidemioloških razmer izvedli v hibridni ali v skrajnem primeru celo spletni različici. Upamo na najboljše, v vsakem primeru pa bomo poskrbeli, da bodo filmi prikazani v najboljših možnih pogojih.

Srčno upamo, da boste tudi letos z nami in vas vabimo, da si čim prej zagotovite možnost uvrstitve na festival in tekmovanja za nagrade. Rok prijave za kratkometražne in srednjemetražne filme je 9. 8. 2021, rok za celovečerne filme pa 16. 8. 2021. Prijave na festival so že odprte, prijavnico pa najdete tukaj.