Posvet FILM IN TURIZEM

Posvet FILM IN TURIZEM

Prispevki na okrogli mizi

Film in turizem

Avditorij Portorož, Zelena dvorana

16.10. 2021 ob 10:00 uri

 

Urnik dogodka:

9:45- registracija ob jutranji kavi

10:00 – pozdravni nagovor Bojana Labovića, direktorja 24. Festivala slovenskega filma

10:15

  1. Igor Mirković, direktor mednarodnega filmskega festivala v Motovunu
  2. Tanja Hladnik, direktorica mednarodnega filmskega festivala Kino otok Izola /Isolacinema
  3. Gordana Restović, direktorica Pula film festival (nacionalni festival z mednarodnim programom)

11:00 – 11:15 Razprava- vprašanja in odgovori

11: 15 – 11:30 Coffee break

11:30

  1. Predstavnik Istrske županije Republike Hrvaške, g. Vladimir Torbica, načelnik Oddelka za kulturo in kulturno dediščino
  2. Matej Knep , vodja oddelka za družbene dejavnosti, Občina Piran/Pirano Municipality
  3. Aleksandra Vinkerlić, direktorica Istrske filmske agencije in Istrske filmske komisije, Republika Hrvaška
  4. Barbara Švagelj, podžupanja (kulturne dejavnosti), Občina Ankaran/Ancarano Municipality
  5. Aleksander Valentin, Turistično združenje Portorož/Portorose Tourist Society

12:30 – 13:00 Vprašanja in odgovori, povzetki

Dogodek, ki bo potekal v slovenščini in hrvaščini, bo moderirala Jelka Stergel, vodja strokovnega programa 24.FSF.

Možno ga bo spremljati v živo tudi na spletu www.fsf.si.

 

Kratka napoved prispevkov

Igor Mirković bo govoril o izkušnji Motovunskega Film Festivala, o razvijanju turizma v malem mestu; vse od začetka festvsla, ko je motovun še dobesedo izgedal kot mesto dzhov, pa vse do danes, ko je preplavljen s turisti in vse manj prostora ostaja festivalu. Torej lahko izpostavim neke vrsto key study, ker smo s festivalom prešli dejansko vse faze razvoja turizma v osrednji Istri. Povsem gotovo je, da imamo tudi mi  del zaslug za vse, kar se je zgodilo v Motovunu, ki je zahvaljujoč festivau dobil preko dvajset let neprekinjene publicitete in medijskega pokrivanja preko festivala.

Tanja Hladnik, bo na dogodku predstavila edinstveno vlogo mednarodnega filmskega festivala Kino Otok – Isola Cinema v turistični ponudbi Izole, saj je festival že vseh sedemnajst let svojega obstoja edini tovrsten in tako obsežen filmski (oz. nasploh kulturno-umetniški) dogodek v tem obmorskem kraju. V prvem desetletju svojega obstoja je s tradicionalnim terminom na začetku junija uspešno oživljal Izolo pred začetkom visoke sezone z obiskovalci, ki so v obmorsko mesto prihajali iz različnih koncev Slovenije izključno zaradi festivala. V raziskavi občinstva, ki jo od izvajamo vsaki dve leti, okrog 60 % obiskovalcev festivala Kino Otok prihaja iz krajev izven obmorskih občin, okrog 30 % obiskovalcev festivala pa se med razlogi za obisk festivala navaja tudi obisk Izole kot turistične destinacije.

Gordana Restović si bo v svojem prispevku trudila prikazati, kolikšna je privlačnost nacionalnega filmskega festivala v turističnem smislu, vpliv dolgoletne tradicije festivala, pomen posebnosti lokacije, še posebej kadar gre za nacionalni filmski festival, prednosti in pomankljivosti oziroma še nerazumljene možnosti kot izziv filmarjem in tursitičnim delavcem.

Matej Knep: Fornače kot nov gospodarski motor Pirana-novo področje inovativnosti za ustvarjalne produkcije in podjetništvo na znanju v Istri?                                                                                                                                         Piran je že dolgo zelo zanimiv za filmske ustvarjalce. Znana imena v slovenski in mednarodni filmski industriji, Orson Welles, Marcello Mastroianni, František Čap, Alida Valli, Tugo Štiglic, Dragan Bjelogrlić, so svetu predstavili Piran s svojimi filmi. Piran je dom slovenskega filmskega festivala, ki privablja domače in mednarodno občinstvo. Raziskave o filmskem turizmu kažejo, da ima film lahko velik vpliv na turistično industrijo in različne posledice za destinacije. Učinki pa so lahko tudi negativni za lokalne skupnosti, to je zato, ker cena nepremičnin in življenjski stroški presegajo ekonomsko zmogljivost lokalnega prebivalstva. Piran ima v tovarni Fornače filmske studie, ki propadajo že več kot desetletje. Z možnostjo združevanja sosednjih degradiranih urbanih območij v funkcionalno celoto, Fornače zdaj ponujajo nove možnosti.

Barbara Švagelj

moj prispevek se bo osredotočal na vlogo lokalnih skupnosti pri oblikovanju kulturnih vsebin in politik ter medpodročnih povezav, kamor sodi tudi povezovanje s turizmom. Poudarek bo seveda na filmu in vlogi kulturnih dogodkov kot so festivali in različni projekti, povezani s filmom, za nadgradnjo turistične ponudbe in same destinacije. Izpostavila bom tudi pomen našega območja kot filmske lokacije, kar je nekoč že bila, in orisala možnosti in predvidene skupne ukrepe štirih občin za podporo in vzpodbujanje razvoja področja filma in filmske industrije na našem območju.

Aleksander Valentin se bo v svojem prispevku osredotočil na priložnosti, ki jih filmska industrija pomeni za turistično destinacijo. Na eni strani ima lahko FSF velik pomen za dolgoročen uspeh destinacije kot generator povpraševanja v času izven poletne sezone. Na drugi strani pomeni priložnost filmska produkcija, ki predstavlja direktnega potrošnika turističnih storitev v času snemanja. Nenazadnje je filmska produkcija za destinacijo izjemna promocija. Prepoznavni motivi in vedute kraja v filmu lahko dosežejo nove potencialne goste, ki za destinacijo prej še nikoli niso slišali.

 

Join Zoom Meeting
https://us02web.zoom.us/j/9258371603?pwd=TXN6R2RTRlUyQ2hCdTdETjMxcGc0UT09

Meeting ID: 925 837 1603
Passcode: 75u2eb

16/10/2021 – 10:00
10:00

Avditorij Portorož – Zelena dvorana

Strokovni program

16.10.2021 ob 10:00