FSF

V soboto na programu 23. FSF

»Pravzaprav mi je bilo najbolj zanimivo, ko sem ugotovil, da se v njegovi hoji skriva bistvo svobode in protesta. Odvzamejo nam lahko vse, razen dihanja in hoje. Povedal mi je, da se ni odpravil z neko jasno izoblikovano idejo, da je šlo za protest in dejanje upora, vendar z neko globoko intuicijo in nagonom, iz globin lastne duše. Sledil je notranjemu klicu in se podal v nekaj, kar je po mojem mnenju veličastno človeško dejanje protesta,«je o človeku, ki ga je navdihnil za film Oče povedal režiser in scenarist Srđan Golubović. Koprodukcijski film o očetu, ki se bori za odvzeta otroka in je med vrsto mednarodnih nagrad prejel tudi nagradi občinstva in ekumenske žirije na letošnjem Berlinalu ter zmagal na beograjskem FEST-u, bo z zadnjo večerno projekcijo zaključil peti festivalski dan. 

V soboto sicer začenjamo s programom kratkih tekmovalnih filmov, ob 16:30 pa sledi igrani koprodukcijski film Paradise – novo življenje Davida del Degana o priči in morilcu siciljanske mafije, ki se pod okriljem novih identitet srečata v odročni alpski vasici. Predfilm GO-VID Ko vidiš spet mejo Carla Ghia pa se bo dotaknil aktualne problematike in raziskal, kako se je na mejo, ki je nenadoma znova vzniknila med Italijo in Slovenijo, odzvalo obmejno prebivalstvo.

Ob 19h bo na sporedu igrani celovečerec Ne pozabi dihati Martina Turka, zgodba o odraščanju, postavljena v malo mestece na odmaknjenem podeželju, pred njim pa bomo zavrteli »karantenski« film Luke Marčetića Kateri dan sploh je?

Žal moramo sporočiti, da sta organizatorja Društvo slovenskih režiserjev in sekcija DSR Scenaristi odpovedala jutrišnjo okroglo mizo o scenaristični delavnici Scenarnica. Opravičujemo se za morebitne nevšečnosti in se zahvaljujemo za razumevanje.

Ne pozabite tudi na Pogovore z ustvarjalci, ki so v živo predvajani na FB strani festivala in na Arnes strani AKTV, z zamikom pa so dostopni tudi v arhivu AKTV.

Fotografije z dogodkov preteklih dni lahko poiščete v galeriji.