Ivan Bolle – volk samotar

Ivan Bolle – volk samotar

TEKMOVALNI · CELOVEČERNI · IGRANO-DOKUMENTARNI

2020 · 88 min · č-b in barvni · STEREO · DCP · 16:9

V slovenščini z angleškimi podnapisi.

PRODUCENT Matjaž Žbontar
PRODUKCIJSKA HIŠA Fatamorgana
KOPRODUKCIJA Arkadena, Solsticij, Studio Ritem

Portret nepoznanega slovenskega filmskega avtorja Ivana Bolleta, ki je snemal filme v tridesetih letih prejšnjega stoletja. Dokumentiral je razne dogodke v Ljubljani in okolici. Posnel je tudi štiri srednjemetražne igrane filme z gorniško tematiko. Bil je prvi pri nas, ki je predvajal filme skupaj z zvokom, pri čemer je na gramofonih s trobljo vrtel glasbo iz svoje bogate zbirke klasičnih plošč in zvoke iz efektoteke. Eksperimentiral je tudi z barvanjem filma in bil vsestranski avtor: scenarist, režiser, snemalec in igralec.

REŽISER Matjaž Žbontar
SCENARIST Matjaž Žbontar
DIREKTORJA FOTOGRAFIJE Jure Černec, Radovan Čok
MONTAŽER Haris Atajić
DIREKTORICA FILMA Sladjana Vide
SCENOGRAFKA Vesna Veselinović
KOSTUMOGRAFKA Tanja Skrbic Birgmajer
OBLIKOVALEC ZVOKA Borut Berden
OBLIKOVALKA MASKE Anja Godina
IGRALSKA ZASEDBA Jan Bučar (Ivan Bolle), Rok Vihar (Marjan Förster), Gojmir Lešnjak (oče/Father), Lili Kermauner (mama/Mother), Maša Medved (prijateljica 1/Friend 1), Zala Ana Štiglic (prijateljica 2/Friend 2)

 

Izjava režiserja

Pred 13 leti sem v starinarnici Antika Carniola odkril bogato Bolletovo filmsko zapuščino in bil popolnoma očaran nad tem neznanim avtorjem, ki je snemal svoje filme v tridesetih letih in jih prikazoval gledalcem skupaj z zvokom. Takrat smo bili še globoko v nemi dobi.

 

07/10/2020 – 19:00
19:00

Kino Komuna

Tekmovalni

NAKUP VSTOPNICE