Jaz sem Frenk

Jaz sem Frenk

TEKMOVALNI · CELOVEČERNI · IGRANI

2019 · 98 min · barvni · DOLBY SRD · DCP · 1:1,66

Film je sofinanciral Slovenski filmski center, javna agencija

PRODUCENT Danijel Hočevar
PRODUKCIJSKA HIŠA Vertigo, Zavod za kulturne dejavnosti
KOPRODUKCIJA Interfilm, Small Moves Films, Backroom Production, RTV Slovenija

Nepričakovana dediščina po umrlem očetu sproži spor med Frenkom, upornikom, ki še vedno prisega na socialistične vrednote, in njegovim bratom Branetom, tipičnim post-tranzicijskim tajkunom. Medtem ko Frenk raziskuje izvor denarja, ki si ga je pokojni oče kot eden vidnih osamosvojiteljev prisvojil z raznimi sumljivimi posli, želi Brane do denarja s pomočjo odvetnikov in mreže očetovih »prijateljev«, ki jim niso tuje niti mafijske metode. Branetova žena Ines, ki je v resnici ves čas ljubila Frenka, se znova znajde med bratoma.

REŽISER Metod Pevec
SCENARISTA Metod Pevec, Ivo Trajkov
DIREKTOR FOTOGRAFIJE Marko Brdar
AVTOR GLASBE Mate Matišić
MONTAŽERKA Jelena Maksimović
SCENOGRAF Marco Juratovec
KOSTUMOGRAFKA Katja Hrobat
OBLIKOVALEC ZVOKA Atanas Georgiev
MASKERKA Mojca Gorogranc Petrushevska
SNEMALEC ZVOKA Branko Đorđević
IGRALSKA ZASEDBA Janez Škof (Frenk), Valter Dragan (Brane), Katarina Čas (Ines), Mojca Partljič (Milka), Mojca Ribič (mama), Silva Čušin (Marjuta), Anja Novak (Sabina), Radko Polič (očetov prijatelj), Uroš Smolej (Branetov odvetnik), Primož Pirnat (stečajni upravitelj), Davor Janić (Hasib), Nina Valič (Boža), Maja Sever (sodnica), Maruša Majer (policistka)

 

Izjava režiserja

Scenarij za film Jaz sem Frenk je nastal zaradi Frenka. Čeprav je izmišljen, je nekega dne Frenk dejansko prišel, potrkal je na moja vrata in se nič kaj vljudno predstavil: »Jaz sem Frenk!« Ni ovinkaril, imel je jasno idejo, da o njem posnamem film. Iskreno povedano: spremljal ga je vonj po alkoholu in gostilniških zgodbah. Še preden sem se mu uspel upreti z utemeljenimi pomisleki, je začel govoriti o svojem bratu, o svojem očetu, o svoji ljubezni, o glasbi in spet o sebi. Zapeljal me je, verjel sem mu in zapisoval njegove zgodbe. Najbrž ni naključje, da sem v tistem času snemal dokumentarni film Dom. Tam je bilo veliko Frenkov, z majhnimi in veliki začetnicami, pa tudi z drugimi imeni. Zdaj pa: kaj je res? Vsekakor več kot vidimo na cesti in beremo v časopisih.

 

17/09/2019 @ 19:30
19:30

Avditorij Portorož

Tekmovalni