Aipa_WEB

Strokovni seminar in svetovanje: Glasba za film –demistifikacija glasbenih pravic v AV delih

 
(petek, 12. september, 11.00–13.00, Zelena dvorana)
Dogodek bo potekal v angleškem jeziku.
 
V sodelovanju z Zavodom za uveljavljanje pravic avtorjev, izvajalcev in producentov avdiovizualnih del Slovenije (AIPA).
 
 
Glasbene pravice v filmu so nedvomno področje, ki pogosto ustvarja zmedo, ne glede na to, ali se z njimi ukvarja izkušen producent ali začetnik. Zato je namen interaktivnega strokovnega seminarja pod vodstvom priznanega mednarodnega strokovnjaka Laurencea Kaya demistificirati najpogostejše dileme in težave, s katerimi se soočajo avdiovizualni ustvarjalci pri uporabi glasbe v svojih delih.
Na seminarju bodo podrobno obravnavani tako pravni kot ustvarjalni vidiki licenciranja glasbe kot tudi pomen časovnega in proračunskega načrtovanja. Orisano bo zapleteno področje sinhronizacijskih pravic ter razložene razlike med izdajateljskimi in fonogramskimi pravicami.
Poleg licenciranja, pravic in producentovega naročanja ter kreativnih odločitev bo govor tudi o dodatnem oglaševanju in promocijski prednosti, ki ju lahko glasba zagotavlja filmu. Prav tako bo razloženo, kako pomembno in dolgoročno koristno je za produkcijska podjetja, da so glasbene pravice v njihovi lasti, ter kako jim lahko to morda zagotovi povsem nov vir prihodka.
 
Laurence Kaye bo ponudil tudi odgovore na vsa specifična vprašanja v zvezi s preteklimi, sedanjimi in prihodnjimi projekti zainteresiranih slovenskih producentov v okviru individualnih svetovanj ob ob predhodni prijavi na industry@fsf.si, najkasneje do 5. septembra).
 
 
 
Laurence Kaye (Velika Britanija)
 

ima dolgoletne izkušnje v glasbenem založništvu (Virgin Records, Polygram Island Music, Universal Music Publishing, Deep Recording Trust), kjer je večinoma na vodilnih položajih zastopal skladatelje in skladbe za film, televizijo in oglaševalsko industrijo ter nadzoroval področje licenciranja in filmske glasbe v Evropi. V okviru založbe Universal Music Publishing je zagotovil uporabo številnih skladb in glasbenih izdaj, vključno z albumi za serijo Inspector Morse – prvo uspešno prodajano glasbo za televizijo (več kot milijon albumov), ter poskrbel za produkcijo uspešnih albumov filmske glasbe, kot je na primer Lock, Stock & Two Smoking Barrels. Kaye je kot strokovnjak za glasbo med drugim sodeloval pri filmih, kot so Notting Hill, Dnevnik Bridget Jones, Lom valov, Trainspotting in Dobrodošli v Sarajevu, nekaterih najuspešnejših neodvisnih britanskih filmih, pa tudi pri oglasih, televizijskih serijah in računalniških igrah. Med vodilnimi režiserji in njihovimi producentskimi hišami, s katerimi je Kaye imel priložnost sodelovati, so Lars von Trier, Michael Winterbottom, Shane Meadows, Danny Boyle, Guy Richie, Niall Johnson in Marc Evans. Kot svetovalec številnih neodvisnih podjetij na področju glasbe, filmske produkcije in medijev Kaye redno organizira seminarje po vsem svetu. V zadnjem desetletju pa kot strokovnjak za glasbo predava na priznanem producentskem usposabljanju EAVE.

 
 

Za udeležbo na vseh strokovnih dogodkih je potrebno poslati vnaprejšnjo prijavo na e-naslov industry@fsf.si najkasneje do petka, 5. septembra. Vsaka prijava naj vsebuje ime, priimek in navedbo organizacije ter naslov strokovnega dogodka.

 
 
Strokovni program 17. FSF so omogočili: