Razstava: Nasvidenje, Piran! / Goodbye Piran!

 

V času Slovenskega filmskega festivala bo v Beli dvorani Avditorija Portorož razstava fotografij in kratkega dokumentarnega filma z naslovom NASVIDENJE, PIRAN, ki napoveduje multimedijsko razstavo projekta Piran v filmu v Mestni galeriji Piran v letošnjem oktobru.

 
Avtorji razstave Nasvidenje, Piran!:
 
Kristina Ravnikar (idejni vodja)
Primož Lukežič
Lev Predan Kowarski
Kaja Brezočnik
 
 
Predstavljene fotografije in kratki dokumentarec so nastali v letošnjem juniju v piranskih studiih Vibe.
 
Filmski studii v Piranu s svojo bogato zgodovino, lokacijo blizu morja in ostalinami v obliki zapuščenih scenografij, rekvizitov in kostumov predstavljajo zaklad, ki bi ga bilo greh potopiti v pozabo. Ko človek danes vstopi v te prostore, ga nemudoma prežamejo z nekakšno oddaljeno nostalgijo. Spalnice, kjer v omarah rjuhe še vedno čakajo na nove goste, pisarna direktorja z masivno leseno mizo in trezorjem, ogromne kleti, kjer so nakopičeni brezštevilni kosi scenografij, in še dva ogromna zapuščena studia kar sami pripovedujejo svojo zgodbo. Ta neprecenljiv ambient smo želeli še zadnjič ovekovečiti in ga prikazati kot izredno pomemben del slovenske filmske zgodovine. Fotografsko razstavo smo okrepili s krajšim dokumentarcem še živečih filmskih ustvarjalcev, ki so imeli v mladosti piranske studie za svoj drugi dom. Namen posnetkov ni zgolj dokumentaren, temveč bolj kot neke vrste predaja spominov, anekdot in zgodb s snemanj. Utrip studiev, kakršen je bil, ko so bili na vrhuncu svoje ustvarjalnosti.
 
Da vse te zgodbe in vonji po nekdanjih časih ne bi šli v pozabo, je avtorska skupina še zadnjič vstopila v nekdanji atelje, ga (po)doživljala s svojim pogledom in občutenjem ter ga poskusila prikazati kot izredno pomemben del slovenske filmske zgodovine. Fotografska razstava je okrepljena s krajšim dokumentarcem Kristine Ravnikar o spominih nekaterih filmskih ustvarjalcev, ki so imeli v mladosti piranske studie za svoj drugi dom. Gre za vračanje v obdobje polnega filmskega utripa in za njihovo današnje občutenje takratnega časa.
 
Projekt in razstavi Piran v filmu in Nasvidenje, Piran! nastajajo v produkciji Obalnih galerij Piran s sodelovanjem Festivala slovenskega filma, Kinoteke in RTV Slovenije ter s podporo Splošne plovbe Portorož. Dokumentarni film je nastal s podporo produkcije Sever&Sever in Restarta.
 
Fotografi:
 
Kaja Brezočnik
Je študentka Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, smer vizualne komunikacije. Od leta 2008 je neskončno zaljubljena v fotografijo, s katero se od leta 2010 intenzivno ukvarja. Sodelovala je pri več fotografskih razstavah, projektih in natečajih ter bila za svoja dela večkrat nagrajena.
 
Lev Predan Kowarski
Lev Predan Kowarski je študent zadnjega letnika oddelka za kamero na Nacionalni filmski akademiji v Lodžu na Poljskem. Kot direktor fotografije je posnel že več kratkih igranih in dokumentarnih filmov, v kino pa prihaja tudi njegov celovečerni prvenec Pot v raj v režiji Blaža Završnika.
 
Primož Lukežič
Primož Lukežič, absolvent fotografije, pri svojem delu išče optimalno razmerje med vsemi elementi na fotografiji z namenom doseganja želene naracije. Privlači ga inscenirana, cinematska fotografija, pri kateri se dotika predvsem tem, kot so melanholija, izoliranost subjekta v prostoru in odtujenost.
 
Kristina Ravnikar (režiserka in idejni vodja projekta)
Kristina Ravnikar se po študiju filma v Londonu ukvarja z različnimi filmskimi in video projekti – od snemanj do avtorskih zasnov. Nekaj let je sodelovala s sarajevskim festivalom, kjer se je kasneje udeležila tudi Talent Campusa. Svojo zavezanost filmu trenutno razvija na področju videa in dokumentarnega filma.