ZarotA_WEB

Zarota Na slikoviti obali

Nocoj, na predvečer festivala, bomo ob 20.30 projektorje v dvorani Avditorija ogreli z dvema odličnima filmoma starejšega datuma: kratki film Na slikoviti obali, s katerim se spominjamo letos preminulega avtorja filma, pisatelja, režiserja in dramatika Žarka Petana, in celovečerni film Francija Križaja Zarota. Ogled filmov je brezplačen.

 

Najprej bo na vrsti film Na slikoviti obali, ki bo v 17 minutah prikazal, kaj vse je imela slovenska Obala ponuditi leta 1964 in kakšen je bil takrat Portorož. Kamera bo potovala vse od glavnih turističnih točk do pomembnih nosilcev Obalnega gospodarstva.

 

Isto letnico nastanka nosi tudi celovečerec Zarota, ki se ukvarja s popolnoma drugačno, a zelo aktualno tematiko: korupcija ter politične in gospodarske spletke. Zgodba gre takole: Energo-inštitut profesorja Dahlinga je za državno zborovanje pripravil dokumentacijo o energetskem sistemu. Dahling pa te dokumentacije noče podpisati, ker ugotovi, da so mu podtaknili lažne podatke, ki jih je naročila skupina oblastnikov, da bi potrdila pravilnost svoje dotedanje gospodarske politike. Šef državne komisije Halder naroči svoji uslužbenki Mariji, ki ljubimka z vodjo tiskovnega urada Karrom, naj ga prepriča, da vseeno izroči dokumentacijo tisku. Napeto bo.

 

Pridružite se nam torej nocoj v Avditoriju in si oglejte dva izmed biserov slovenske kinematografije!