šoltes

O odločitvah žirije

17. Festival slovenskega filma je zaključen in odločitve žirije so med strokovno javnostjo vzbudile veliko zanimanja ter zanetile nekaj zanimivih razprav. Tudi zato smo se odločili, da za vse tiste, ki niso bili prisotni na sobotni podelitvi nagrad, objavimo tudi kratek govor, ki ga je članica žirije Katja Šoltes prebrala ob tej priložnosti, ter tako bolje osvetlimo ozadje odločitev žirantov.

 

“Strokovna žirija v sestavi: Matjaž Zajec, predsednik, Špela Čadež,  Hrvoje Pukšec, Rok Biček in Katja Šoltes je podelila vesne v vseh tistih kategorijah, za katere smo lahko argumentirano sprejeli odločitev brez pridržkov. O vseh dodeljenih nagradah smo se odločili soglasno.

 

Kot je v uvodnem govoru festivala povedal direktor Slovenskega filmskega centra Jožko Rutar, je to filmsko letino prizadela finančna pozeba zaradi proračunske luknje pred dvemi leti. Zato na tem mestu ponovno ugotavljamo in hkrati pozivamo prihajajočo vlado, da uredi sistem financiranja domače kinematografije, ki ob vsakokratnih proračunskih rezih utrpi največje izgube na področju kulture. Ker ne želimo celotnega bremena prelagati le na pleča davkoplačevalcev, ponovno javno pozivamo odločevalce v slovenski politiki, da po zgledu vseh držav v regiji uredijo izvenporačunske vire financiranja. Ker samo z možnostjo kontinuiranega dela za vse nas, lahko razvijamo svoje potenciale. Hvala.”

 

Ker še posebej letos za veliko nagrajenih filmov velja, da jih boste najbrž težko ujeli v drugih kinematografih, vse tiste, ki filmov niste imeli priložnosti videti v Portorožu, vabimo na projekcijo izbranih nagrajenih filmov, ki se bo v torek, 16. septembra ob 21. uri, odvila v Kinodvoru.

 

Ogledali si bomo najboljši študentski, kratki in najboljši celovečerni film po izboru strokovne žirije: Šuolni iz Trsta (Gregor Božič), Prespana pomlad (Dominik Mencej) in Boj za (Siniša Gačić).

 

Obenem naj vas spomnimo, da prav kmalu na redni spored Kinodvora prihaja tudi celovečerni film Drevo (Sonja Prosenc), ki je na 17.FSF prejel vesne za glasbo, glavno moško vlogo in fotografijo, že 18. septembra pa bo v Koloseju premiera filma Pot v raj (Blaž Završnik), prejemnik letošnje nagrade občinstva.

 

 

Vabljeni!