lage

Dež ne bo pregnal dobrih filmov in dobre glasbe

Deževni četrtek bo na Festivalu slovenskega filma na srečo bistveno bolj pisan kot vreme.

 

Ob 13ih bomo zavrteli kolute dokumentarnega celovečernega filma Kaj pa Mojca? (Urša Menart), ki raziskuje vlogo žensk v slovenskem filmu in v filmskih klasikah išče odraze spreminjanja položaja žensk v družbi. Ob 15ih bo na sporedu program Kratkih filmov I, v katerem bo predstavljenih pet filmov: Šampanjski Twist (Peter Braatz), Tričetrt (Jure Dostal), Kresnik: Ognjeno izročilo (David Sipoš), Princ Ki-Ki-Do: Pošast iz močvirja (Grega Mastnak) ter Zahtevam most, pripada mi! (Boštjan Jerše).

 

Tem bosta ob 17ih sledila kratki film Hrana Anarh (kolektivno delo) in Boj za (Siniša Gačić), ob 19:15 pa težko pričakovana projekcija celovečernega igranega filma Drevo (Sonja Prosenc), o katerem je bilo napisanih že veliko pozitivnih kritik.

 

V programskem sklopu Kratki in celovečerni film III bosta ob 21:15 predvajana filma Sprava (kratki film, Janez Burger) in zabaven a hkrati dramatičen celovečerec Avtošola (prav tako Janez Burger) – tokrat bo projekcija zaradi slabega vremena prestavljena v glavno dvorano Avditorija.

 

Filmi so že zavzeli tudi Avtonomni filmski pristan Monfort (Obala 8, Portorož), kjer ob 12h in 16h lahko uživate v programu kratkih in srednjemetražnih filmov, ob 18h pa vse soft-in-hardcore fane zasedbe Laibach vabimo, da si z nami pogledate presek njihove videospotovske zgodovine in se srečate z nekaterimi avtorji, ki so to zgodovino sooblikovali.

 

Večer pa ne bo samo filmsko, ampak tudi glasbeno obarvan. Ob 22ih bo v Monfortu koncertirala zasedba Fake Orchestra. Ker je tudi letos glasbena spremljava festivala nadgradnja filmskega programa, se najbrž sprašujete, s katerim filmom je povezana ta skupina. Odgovor na vprašanje je Sreča na vrvici, saj je basist zasedbe, Nino de Gleria, v tem legendarnem slovenskem mladinskem filmu nastopil v vlogi Roka.

Po koncertu pa nas bo pokonci držal DJ kolektiv My brother form another mother.

 

Glasbeni dogodek je seveda brezplačen. Tako je, vstopnine ni!