FSF_Preuss_foto_Goljat_Firm_5

Badjurova nagrada letos Hanni Preuss

Na današnji novinarski konferenci v Kinodvoru, na kateri smo podrobneje predstavili letošnje filmsko in obfilmsko dogajanje na FSF, smo razkrili tudi, kdo je prejemnica letošnje nagrade Metoda Badjure za življensko delo 2014: to je Hanna Preuss, priznana sonorična umetnica, ki je po besedah komisije za izbor nagrade “kot režiserka zvoka, komponistka, tonska mojstrica, sonorična komponistka in medijska umetnica izjemno zaznamovala slovensko kinematografijo.”

Komisija je v obrazložitvi med drugim zapisala še: “Hanna Preuss je za svoje ustvarjanje je prejela že več nagrad, med katerimi naj omenimo zlato areno za najboljši zvok na festivalu v Pulju leta 1983 za film Eva Francija Slaka, nagrado za oblikovanje zvoka na 6. slovenskem filmskem maratonu v Portorožu leta 1997 za filme Ekspres, ekspres Igorja Šterka, Outsider Andreja Košaka in Vrtoglavi ptič Saše Podgorška, nagrado vesna za najboljši zvok na Festivalu slovenskega filma 2007 za film Tea Hanne Slak. O njeni vrhunskosti priča tudi ustvarjanje zvoka za kratki film (A)Torzija Stefana Arsenijevića, ki je bil leta 2004 nominiran za oskarja in prejel zlatega medveda na Berlinskem filmskem festivalu.
Z dodelitvijo nagrade Metoda Badjure Hanni Preuss želi komisija opozoriti na pomen zvoka kot ene temeljnih dimenzij filma ter s tem prispevati k promociji stvaritev širokega seznama slovenskih filmskih ustvarjalcev z raznih področij filmskega ustvarjanja.”

Čestitkam ob prejemu nagrade se pridružuje tudi celotna ekipa 17. Festivala slovenskega filma!

Festival bo to posebno priložnost obeležil tudi z razstavo Kantata na besede in podobe »Žeja« , katere avtorica je Hanna Preuss. Otvoritev razstave je predvidena 10. 9. 2014 ob 17.00 uri, v beli dvorani Avditorija.

Instalacijo Kantata na besede in podobe v Galeriji Meduza 2 v Piranu je umetnica opisala kot site-specific umetnino, ki nagovori vsakogar, ki zaide v bližino najmanjše med piranskimi galerijami.

Več o Badjurovi nagrajenki ter letošnjem festivalu si od danes lahko preberete tudi v festivalskem katalogu, ki vas v pdf obliki čaka tukaj .

S svežimi novicami o festivalu vam bomo postregli tudi na spletu, med odštevanjem do prve festivalske projekcije pa ne pozabite, da se prijave za akreditacije in prijave v strokovni program zaključijo 5. septembra.