Projekt_Rak

Dokumentarci tukaj in zdaj

Danes bodo velik del portoroških filmskih platen zavzeli dokumentarni filmi, ki so letos na festivalu izjemno dobro zastopani. Prijavilo se jih je kar 55, med njimi je bilo veliko odli?nih, v program pa so se uvrstili le najboljši izmed njih. Aktualni, družbenokriti?ni, razmišljujo?i in sveži se vam že danes predstavljajo na 16. FSF.

 

Najprej bo na vrsti Tamikrest (Peter Braatz), film, v katerem tuareški glasbeniki snemajo tako dogodke okoli sebe kot tudi intimne doživljaje in v dvajsetih mesecih ustvarijo zbirko posnetkov o domovini, kot jo opevajo v svojih skladbah o spominu in ljubezni. Sledil mu bo Projekt Rak režiserja Damjana Kozoleta, film, ki je spremenil svojo zgodbo, ko se je zaradi raka za?ela spreminjati zgodba glavnega akterja, priznanega konceptualnega umetnika Ulaya.

Kasneje, ob 17. uri pride na vrsto Priletni parazit ali kdo je Marko Brecelj (Janez Burger), ki, kot je jasno že iz naslova, bolje predstavi tega samosvojega slovenskega umetnika. Za konec pa se bo dokumentarno oko ustavilo še na nepozabnih podobah slikarja Jožeta Tisnikarja, ki jih je na filmski trak v Možu s krokarjem< prenesla Sonja Prosenc.