Strokovni program

 

 

SREDA, 12. SEPTEMBER 2018,  ZELENA DVORANA
17.00-18.30
V slovenskem filmskem sektorju so se šele nedavno prvič začeli pojavljati razmisleki o tem, kdo pri nas sploh lahko snema filme – skozi čigav pogled torej gledamo, ko gledamo podobe slovenskega filma. Gostje okrogle mize bodo ob slovenskih filmih premišljali o tem, kdo vpliva na nastajanje podob v slovenskem filmu, kakšne te podobe so ter kako vzdržujejo in utrjujejo ali pa spreminjajo obstoječo družbeno dejanskost.
 
ČETRTEK, 13. SEPTEMBER 2018,  ZELENA DVORANA
10:00–12:30
Navkljub enotni pravni podlagi (mednarodni sporazumi in direktive ter uredbe) se ta različno prenaša v nacionalne zakonodaje. Kako so imetniki pravic na AV delih (vsaj na papirju) zaščiteni v Sloveniji? Kako na Hrvaškem? In kako v Srbiji? Kakšno pa je dejansko stanje uveljavljanja nacionalnih zakonodaj?
 
ČETRTEK, 13. SEPTEMBER 2018,  ZELENA DVORANA
13.30-16.00
Montaža je svojevrstna skladnja filma, ki omogoča filmskim ustvarjalcem, da izraznost svojega medija obogatijo v dramaturškem in sintaktičnem smislu. Zaradi zakonsko nepravilne umestitve montažerja slike in zvoka ter neumestitve oblikovalca zvoka avdiovizualnih del v kategorijo »soavtorjev avdiovizualnega dela«, so ti filmski poklici prikrajšani za vse zakonske pravice, ki jim kot ključnim soavtorjem pripadajo.
 
PETEK, 14. SEPTEMBER 2018,  ZELENA DVORANA
09.30-12.00
Drugo koprodukcijsko srečanje usmerja pogled v srbsko kinematografijo s predstavitvijo možnosti financiranja, filmskih lokacij in primerov uspešnih koprodukcijskih filmov med Srbijo in Slovenijo ter drugimi državami. Sledil bo krajši povzetek lanskoletnega koprodukcijskega srečanja z avstrijsko kinematografijo.
PETEK, 14. SEPTEMBER 2018,  ZELENA DVORANA
14.30-18.00
Motovila (Center Ustvarjalna Evropa v Sloveniji), Festival slovenskega filma, RE-ACT in mednarodno strokovno usposabljanje MAIA Workshops, ki letos s podporo podprograma MEDIA Ustvarjalne Evrope poteka v Portorožu vzporedno z 21. FSF, za zainteresirano javnost organizirajo odprti seminar z MAIA tutorjem za digitalni marketing Danielom Díazom. Seminar bo prek konkretnih primerov ponudil poglobljen vpogled v vedno (bolj) aktualno temo: trženje in promocijo filma.
 
SOBOTA, 15. SEPTEMBER 2018,  ZELENA DVORANA
10.00-12.00
Koprodukcijsko srečanje s fokusom na Srbijo se bo sklenilo v soboto s poslovnimi pogovori med producenti obeh držav. Priložnost medsebojne predstavitve in spoznavanja koprodukcijskih partnerjev bodo imeli izbrani gostujoči srbski in slovenski producenti s projekti v razvoju s primernim koprodukcijskim potencialom.
 
SOBOTA, 15. SEPTEMBER 2018,  ZELENA DVORANA
10.30-13.00
Posvet v soorganizaciji Društva slovenskih režiserjev, Društva postprodukcijskih ustvarjalcev in AGRFT bo tokrat osvetlil poklic tajnika/tajnice režije, v katerega reflektorske luči običajno niso usmerjene – a le ugibamo lahko, kam bi bile usmerjene luči, če ga pri ustvarjanju filma ne bi bilo.
 
SOBOTA, 15. SEPTEMBER 2018,  ZELENA DVORANA
14.00-16.00
Scenarnica, intenzivna scenaristična delavnica, ki se posveča verjetno najtežjemu delu ustvarjalnega procesa – od ideje do prve verzije scenarija. Programski vodja Matevž Luzar in mentor Srđan Koljević bosta uvodoma predstavila delavnico, sledile bodo osebne predstavitve projektov letošnjih udeležencev.
 
SOBOTA, 15. SEPTEMBER 2018,  BELA DVORANA
16.30-17.30
Vsi, ki delujemo na področju filma, zelo dobro vemo, kaj pomeni »dragocen filmski sodelavec«, in nemudoma lahko naštejemo vrsto imen, priimkov, predvsem pa nadimkov, po katerih jih poznamo. Brez teh sodelavcev si sploh ne moremo predstavljati ne kakovostnega delovnega procesa ne dobrega končnega izdelka. Dosedanji prejemniki nagrade so scenski tehnik Janez Petretič, kolorist Emil Svetlik in dokumentalistka-raziskovalka Jožica Hafner.
 
VSE DNI FESTIVALA,  AVDITORIJ
Že tradicionalno bomo na 21. Festivalu slovenskega filma z dijaki primorskih srednjih šol ostrili pogled in brusili peresa. V sproščenem festivalskem vzdušju bomo vsak dan spoznavali posebnosti domačega filma različnih filmskih zvrsti in sodobne trende, posebno pozornost pa bomo namenili mladim, neodvisnim filmskim ustvarjalcem in tematikam, s katerimi se srečujejo mladi.