Fipresci2018

Okrogla miza slovenskih filmskih publicistov FIPRESCI: Pogledi in podobe slovenskega filma

12. SEPTEMBER 2018, 17.00-18.30, ZELENA DVORANA

 
 
 

V slovenskem filmskem sektorju so se šele nedavno prvič začeli pojavljati razmisleki o tem, kdo pri nas sploh lahko snema filme – skozi čigav pogled torej gledamo, ko gledamo podobe slovenskega filma. Statistika je denimo pokazala, da je med prejemniki javnih sredstev za celovečerne filme v zadnjih dveh desetletjih manj kot 12 odstotkov žensk.
 
To pomeni, da v približno 90 odstotkih primerov v Sloveniji gledamo pripovedi skozi oči moških režiserjev – četudi so v njih upodobljene zgodbe žensk. Podoba slovenskega filma je še veliko bolj enolična, če pomislimo na seksualnost. Ustvarjalcev in ustvarjalk, ki bi se v gejevske in lezbične tematike poglabljali subjektivno, je pri nas zanemarljivo malo. Če geji in lezbijke v filmih že nastopajo, njihove podobe – skozi svoj, zunanji pogled – večinoma ustvarjajo drugi.
 
Gosti okrogle mize Pogledi in podobe slovenskega filma, ki jo prireja društvo FIPRESCI, bodo ob slovenskih filmih vse od Vojka Duletiča in knjižnih predlog Ivana Cankarja, prek Tovarišev, Maškarade in Varuha meje, Dvojine in Odraščanja do govoric o Františku Čapu in drugih nepričakovanih in pozabljenih kotičkov slovenskega filma razglabljali o tem, kdo vpliva na nastajanje podob v slovenskem filmu, kakšne te podobe so ter kako vzdržujejo in utrjujejo ali pa spreminjajo obstoječo družbeno dejanskost.
 
Na okrogli mizi bodo sodelovali članice in člani društva FIPRESCI z gosti in gostjami. Pogovor bo povezovala predsednica društva Tina Poglajen.
 

Spremljevalni program