DPPU

Okrogla miza DPPU: Montažerji slike in zvoka (so)avtorji

13. SEPTEMBER 2018, 13.30-16.00, ZELENA DVORANA

 

 

Montažer slike in zvoka velja za enega najstarejših filmskih poklicev, ki se je kot del nove govorice razvijal skupaj s filmskim in televizijskim medijem. Montaža je svojevrstna skladnja filma, ki omogoča filmskim ustvarjalcem, da izraznost svojega medija obogatijo v dramaturškem in sintaktičnem smislu. Montaži slike in zvoka še vedno pripada primarna vloga v procesih postprodukcije.
 
Zaradi zakonsko nepravilne umestitve montažerja slike in zvoka ter neumestitve oblikovalca zvoka avdiovizualnih del v kategorijo »soavtorjev avdiovizualnega dela«, so ti filmski poklici prikrajšani za vse zakonske pravice, ki jim kot ključnim soavtorjem pripadajo. Zato člani društva (DPPU) menijo, da mora biti njihova soudeležba prepoznana kot soavtorska. Montažerji slike in zvoka ter oblikovalci zvoka avdiovizualnih del s svojim delom puščajo osebni pečat, brez katerega avdiovizualno delo ne more biti popolno.
 
Sodelujoči pri okrogli mizi so predstavniki različnih generacij, ki so svojim delom nedvomno pustili ustvarjalne sledi v slovenski kinematografiji: Hanna Preuss, Janez Bricelj, Miloš Kalusek, Julij Zornik, Miha Jaramaz, Matic Drakulić, Jurij Moškon ter Andrej Nagode.

 
Pridružila se jim bo posebna gostja, odvetnica Špela Grčar, priznana strokovnjakinja s področja avtorskih pravic, ki bo s pravnega vidika podala možne poti k spremembi obstoječe poklicne klasifikacije znotraj veljavnega Zakona o avtorskih in sorodnih pravicah (ZASP).
 
Povezuje: Olga Toni
 

 

Društvo postprodukcijskih ustvarjalcev (DPPU) je edino reprezentativno stanovsko društvo na področju Slovenije, v katerega se povezujejo ustvarjalci filmske postprodukcije na področju montaže slike in zvoka, snemanja in oblikovanja zvoka ter obdelave slike.