Zimske_muhe

Zimske muhe / Winter Flies

14. september 2018 | 11.30
GLAVNA DVORANA

2018, 1:25:00, barvni, DCP, 1:2.39, digital

 

 

 

igrani

 

Nabrito samozavestni Mára in malce čudaški Heduš se odpravita dogodivščinam naproti v zaledenela prostranstva, kajpada z avtom. Konec koncev bo Mára kmalu dopolnil petnajst let. Film ceste o muhah, ki občasno zabrenčijo tudi pozimi, ter zgodba, ki – preden se konča na policijski postaji – pripoveduje o izmuzljivih vezeh fantovskega prijateljstva in neukrotljivi želji po doživetjih, čeprav ne veš natančno, kakšnih.

 

REŽISER Olmo Omerzu
SCENARIST Petr Pýcha
DIREKTOR FOTOGRAFIJE Lukáš Milota
AVTORJI GLASBE Šimon Holý, Monika Midriaková, PaweŁ Szamburski
MONTAŽERKA Jana Vlčková
SCENOGRAF Antonín Šilar
KOSTUMOGRAFKI Marjetka Kürner Kalous, Anna Marešková
OBLIKOVALEC ZVOKA Daniel Němec
MASKERKA Kristýna Jurečková
PRODUCENT Jiří Konečný
PRODUKCIJSKA HIŠA endorfilm
KOPRODUKCIJA Česká Televize, Cvinger Film, Koskino, Punkchart Films
IGRALSKA ZASEDBA Tomáš Mrvík (Mára), Jan František Uher (Heduš), Eliška Křenková (Bára), Lenka Vlasáková (policistka), Martin Pechlát (policist)

 

Leta 2011 je Olmo Omerzu (1984) diplomiral na FAMU s prvencem Mlada noč. Po uspešni premieri filma na Berlinalu leta 2012 (sekcija Forum) je Omerzu na Češkem prejel še nagrado odkritje leta, ki se podeljuje v okviru nagrad čeških filmskih kritikov. Njegov drugi celovečerni film Družinski film je bil premierno prikazan na festivalu v San Sebastianu (2015) in nato prejel mnogo vabil na številne mednarodne filmske festivale. Zimske muhe, Omerzujev tretji celovečerni film, je bil premierno prikazan na festivalu v Karlovih Varih (2018), mednarodno premiero pa bo doživel na mednarodnem festivalu v Torontu.