NOVICE2018_003

Tantadruj / Tantadruj

12. september 2018 | 17.00
MONFORT

1994, 96min, barvni

 

 

 

 

Ciril Kosmač, mojster slovenske besede, je z novelo Tantadruj ustvaril pripoved o norčku Tantadruju, »otroku božjem«, ki mu mati pove, da bo srečen šele, ko bo umrl. Tantadruj se te misli oklene in želi umreti. Išče najrazličnejše načine za smrt, domači župnik in vaščani pa ga od te misli odvračajo. Tantadruj je smrti na razpolago šele v trenutku, ko si je več ne želi.

 
Svet med sanjami in resničnostjo, med zdravorazumskim pragmatizmom in norostjo, med tosvetnimi žandarji, župniki, sejmarji na eni in božjimi otroci, ki jim je vse naše pametno noro, na drugi strani. Junak paradoksalno hrepeni po vrnitvi v edini avtentični dom – v naročje smrti.
 
Prefinjena ironija Kosmačeve literarne izmojstritve temeljne človekove določenosti, njegove smrtnosti, je v režiserjevi vizualni interpretaciji prerasla v poetično, s humorjem pretkano pripoved o junakovem paradoksalnem hrepenenju.

 

REŽISER Tugo Štiglic
SCENARIST Tugo Štiglic
AVTOR LITERARNE PREDLOGE Ciril Kosmač
PRODUKCIJSKA HIŠA RTV Slovenija
IGRALSKA ZASEDBA Aljoša Ternovšek (Tantadruj), Polde Bibič (domači župnik), Roman Končar (Matic), Saša Mihelčič (Jelčica), Marko Okorn (Okrogličar), Radko Polič (Rusepatacis), Lojze Rozman (Hotejec), Dare Valič (Luka), Borut Veselko (Peregrin), Judita Zidar (Pepa), Janez Škof (Janez Zakaj)