Poletje_v_skoljki

Poletje v školjki / A Summer in a Sea-Shell

13. september 2018 | 17.00
MONFORT

1986, 94min, barvni

 

 

 

 

Dvanajstletni Tomaž preživlja svoje zadnje otroško poletje. V igrah ob morju, še posebej v sporih s tolpami iz Portoroža in Pirana, mu uspe pozabiti tudi na nesporazume med mamo in očetom, ki živita ločeno. Sprti otroci se združijo, ko ugotovijo, da njihovemu skupnemu prijatelju, ribiču Luki, nekdo krade školjke iz bližnjega gojišča. S pomočjo Tomaževega superračunalnika Vedija otroci uspešno odkrijejo in premagajo tatove školjk.
Stari ribič v zahvalo in v slovo Tomažu podari školjko. Na ta način bo lahko vedno, ko bo poslušal šumenje morja v njej, osvežil spomine na poletne dogodivščine, na svojo prvo ljubezen, prvi dotik in dobre prijatelje.
Film je leta 1986 prejel tri nagrade: glavno nagrado na filmskem festivalu Giffoni v italijanskem mestu Giffoni Valle Piana, glavno nagrado na festivalu v Saint-Maloju v Franciji in glavno nagrado v Szegedinu na Madžarskem.

 

REŽISER Tugo Štiglic
SCENARISTA Vitan Mal, Tugo Štiglic
DIREKTOR FOTOGRAFIJE Rado Likon
AVTOR GLASBE Jani Golob
MONTAŽER Jaka Judnič
SCENOGRAF Mirko Lipužič
KOSTUMOGRAFKA Irena Felicijan
MASKERKA Anka Vilhar
SNEMALEC ZVOKA Jože Trtnik
PRODUKCIJSKA HIŠA Viba film
IGRALSKA ZASEDBA David Sluga (Tomaž), Kaja Štiglic (Milena), Boris Kralj (Luka), Marjana Karner (mama), Dare Valič (oče), Majda Potokar (zdravnica), Vesna Jevnikar (medicinska sestra)