TisocUrBridkosti

Tisoč ur bridkosti za eno uro veselja – Ivan Cankar / A Thousand Hours of Bitterness for a Single Hour of Joy – Ivan Cankar

15. september 2018 | 16.00
GLAVNA DVORANA

2018, 1:18:48, č-b in barvni, DCP, 16:9, stereo

 

 

 

dokumentarni

 

V filmu odkrivamo življenje in konec, nevreden velikega pisatelja, umetnika, Kurenta, Ivana Cankarja. Ko se oglasi njegov genij, so ljudje preprosto očarani! Film nam skozi pripovedko Kurent prikaže vse bistvene sestavine Cankarjeve literature. Zgodbo o njegovem delu in življenju nam pripovedujejo poznavalci njegovega izjemnega opusa. Posebnost filma so tudi animirane sekvence, ki prikazujejo čas pred I. svetovno vojno in takoj po njej, ko se pisateljevo razburkano življenje tudi konča, njegova smrt pa še vedno ostaja nepojasnjena.

 

REŽISER Dušan Moravec
SCENARIST Matjaž Pikalo
DIREKTOR FOTOGRAFIJE Matjaž Mrak, Zfs
AVTOR GLASBE Dejan Učakar
MONTAŽER Jurij Moškon
OBLIKOVALEC ZVOKA Boštjan Kačičnik
GLAVNA ANIMATORKA Anka Kočevar
KOSTUMOGRAFKA Zarja Predin
MASKERKA Anita Ferčak
IZVAJALEC GLASBE Simfonični orkester Glasbene šole Krško
PRODUCENT Matjaž Mrak
PRODUKCIJSKA HIŠA Friendly Production
KOPRODUKCIJA Vertigo, Zavod za kulturne dejavnosti, Društvo Škuc, RTV Slovenija
IGRALSKA ZASEDBA Jurij Souček (Interpret Kurenta), Matjaž Pikalo (Ivan Cankar), Peter Dirnbek (Rok Kurent), Neža Verdonik (Muza)

 

Dušan Moravec (1964, Ljubljana) je bil član vidnega rock benda Kuzle in je vrsto let delal kot novinar. Od leta 2000 se kot scenarist in režiser ukvarja izključno s filmom. Posnel je več kot 20 dokumentarnih filmov v produkciji TV Slovenija in drugih produkcijskih hiš.