Cankar

Cankar / Cankar

13. september 2018 | 16.30
GLAVNA DVORANA

2018, 93′, barvni, DCP, 16:9, Surround 5.1

 

 

 

dokumentarno-igrani

 

Ivan Cankar je marsikaj zapisal prej, kot je to doživel. To vez med literaturo in zasebnim življenjem v filmu slikajo igrani in animirani prizori, ki črpajo motive izključno iz pisateljevih del in dopisovanja z najbližjimi. Celotno desetletje je bil del dunajske družine Löffler in tam je ustvaril večino obsežnega opusa. Sprva se je približal gospodinji, pozneje pa njeni odraščajoči hčeri Steffi. Tudi na ljubljanskem Rožniku se je zapletal s tamkajšnjimi dekleti; bil je pozoren ljubimec, vedre narave, družaben in izjemno inteligenten. Odmevna predavanja pa ga kažejo kot prepričanega socialdemokrata.

 

REŽIJA Amir Muratović
SCENARIST Amir Muratović
DIREKTOR FOTOGRAFIJE Rado Likon
AVTOR GLASBE Tim Žibrat
MONTAŽER Amir Muratović, Janez Bricelj
SCENOGRAF Andrej Stražišar
KOSTUMOGRAFKA Marta Frelih
OBLIKOVALEC ZVOKA Peter Gruden
GLAVNA ANIMATORKA Irena Romih
MASKERKA Eva Uršič
SNEMALEC ZVOKA Jože Trtnik
PRODUCENT Rado Likon
PRODUKCIJSKA HIŠA CEBRAM
KOPRODUKCIJA RTV Slovenija, SFC
IGRALSKA ZASEDBA Rok Vihar (Ivan Cankar), Lara Vouk (Steffi Löffler), Helena Peršuh (Albina Löffler), Katarina Kresitschnig (Malči Löffler), Lucia-Maria Kresitschnig (Steffi Löffler – mlajša), Jaka Lah (Izidor Cankar), Urška Taufer (Nina Bergman), Nina Rakovec (Milena Rohrman), Luka Cimprič (Alojz Kraigher), Robert Prebil (nadškof Stadler), Uroš Kaurin (Karlo Cankar), Mitja Manček (Ivan Grohar), Matej Recer (Fran Saleški Finžgar), Veno Povše (Alfred Löffler), Anton Wallenstein (Willy Löeffler), Sara Dirnbek (hišnica), Patrizia Jurinčič (Mici Pfeiffer)

 

Amir Muratović (1966, Sarajevo) je študiral na Fakulteti za arhitekturo ter filmsko in televizijsko režijo na AGRFT. Za Televizijo Slovenija je kot scenarist, režiser in montažer ustvaril številne dokumentarne filme.