Badjurova_nagradA_2017

Razstava posvečena Badjurovemu nagrajencu

12. september 2017 | 18.30 (otvoritev)
BELA DVORANA

 

 

 
Razstava bo na ogled samo v času 20. Festivala slovenskega filma v Beli dvorani Avditorija Portorož.
 

 

Badjurova nagrada nosi ime po utemeljitelju zgodnjega slovenskega filma Metodu Badjuri, ki je s svojo ženo Milko ustvaril skoraj 100 filmov. Nagrado podeljuje Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev na podlagi predlogov stanovskih društev in strokovne komisije, ki so jo letos sestavljali Miha Knific, Mako Sajko, Petra Seliškar, Simom Tanšek in predsednica Ženja Leiler.

 

Letošnji nagrajenec najvišje slovenske strokovne nagrade na področju filma je producent Franci Zajc, eden najuspešnejših in najdejavnejših producentov avdiovizualne produkcije, katerega dela so “oblikovala in zaznamovala slovensko kulturo nasploh.”

 

Razstava, ki je nastala v sodelovanju Festivala slovenskega filma in Slovenske kinoteke predstavlja fotografsko gradivo iz zbirk Slovenske kinoteke, arhiva RTV Slovenije, arhiva produkcijske hiše Arsmedia in osebnega arhiva nagrajenca. Avtorica in kustosinja razstave, Špela Čižman, je na ogled nagrajenčevega dela postavila tudi zlate role, ki jih je nagrajenec prejel za produkcijo filmov Petelinji zajtrk, Šanghaj in Čefurji raus!