RTV_SLO

Mediateka: Digitalizacija filmskega arhivskega gradiva na RTV Slovenija

13. SEPTEMBER 2017, 11.00-13.00, ZELENA DVORANA (v angleščini)

 
 
 

Poleg obsežne zbirke zvokovnih in video vsebin je v arhivih RTV Slovenija ohranjenih blizu dvajset milijonov metrov različnih vrst črno-belih in barvnih filmov s pripadajočimi zvočnimi zapisi na magnetnih »perfo« trakovih in filmskem ton negativu. Da ohranja in zaščiti pred propadanjem, je RTV Slovenija ustanovila službo na nivoju zavoda – Mediateko, zadolženo za izgradnjo centralnega digitalnega arhiva za trajno hrambo AV vsebin.
V letu 2016 je stekla digitalizacija filmskega gradiva, ki bo po grobi oceni potekala še nadaljnjih 20 let. Pred digitalizacijo je potrebno restavriranje fizičnih nosilcev, torej filma, ki je ročno delo – v Mediateki smo ga poimenovali sanacija filmskega gradiva. Proces digitalizacije je visoko kakovosten, na način »enkrat za vselej«. Po digitalizaciji in preverjanju kakovosti se vsebine shranijo v pomnilniški sistem za trajno hrambo, dokumentalisti pa poskrbijo za katalogizacijo, popis gradiva, kar omogoča dostopanje do digitaliziranih vsebin za nadaljnjo obdelavo (restavriranje) in uporabo (po mednarodnem standardu OAIS).
 
Pomembno je, da ločimo postopek digitalizacije od restavriranja digitalizirane slike. Le tako lahko zadostimo vsem mednarodnim arhivskim standardom, po katerih ohranjamo najboljši možen približek analognemu zapisu slike (digitalni original), iz njega pa lahko kadarkoli v prihodnosti s pomočjo digitalnega restavriranja nastajajo različice za različne namene uporabe (predvajanje v kinematografih, televiziji, spletu ..).

 
 

 
 
 

Sodelujejoi: Franci Strehovec, Bojan Kosi in Martin Žvelc.
 
Predstavitvi sledi pogovor.