aipa

AIPA: Digitalizacija in avtorska pravica

14. SEPTEMBER 2017, 13.00-16.00, ZELENA DVORANA (v angleščini)

 
 
 

13:00–14:30 druženje ob kosilu, terasa Avditorija 

14:30–16:00 strokovni posvet, Zelena dvorana
 

Zaradi bolezni ga. Cristine Busch strokovni posvet ob 14.30 uri odpade! (druženje ob kosilu pa seveda bo!)
 
Nove tehnologije sprožajo in spodbujajo inovacije, ki ponujajo nove poslovne priložnosti in procese ter spreminjajo ustaljene načine dela in sodelovanja. Na tokratnem strokovnem posvetu se bomo s strokovnjaki dotaknili vprašanja, kaj digitalizacija prinaša ustvarjalcem na AV področju, katere so nove poslovne priložnosti in predvsem, katere so pasti.Pomembno je, da ločimo postopek digitalizacije od restavriranja digitalizirane slike. Le tako lahko zadostimo vsem mednarodnim arhivskim standardom, po katerih ohranjamo najboljši možen približek analognemu zapisu slike (digitalni original), iz njega pa lahko kadarkoli v prihodnosti s pomočjo digitalnega restavriranja nastajajo različice za različne namene uporabe (predvajanje v kinematografih, televiziji, spletu ..).
 
Glavni izziv, s katerim se srečujejo ustvarjalci na AV področju, je t. i. value gap oz. še ustreznejši opis – value transfer. Gre za izjemno veliko nesorazmerje med prihodki, ki jih ustvarjajo nove spletne platforme z AV vsebinami, in nadomestili, ki »najdejo« pot do ustvarjalcev teh vsebin.
Kako preživeti, kako delovati in poslovati, na kaj vse je potrebno biti pozoren – vse to bodo teme posveta Digitalizacija in avtorska pravica, ki ga AIPA pripravlja v sodelovanju z Združenjem filmskih snemalcev Slovenije (ZFS)
 
Z nami bo priznana strokovnjakinja dr. Cristina Busch, svetovalka za pravne zadeve pri IMAGO (European Federation of Cinematographers).