Podmladek_20FSF

Po(d)mladek: filmi mladih za mlade

Dan pred uradno otvoritvijo festivala smo pripravili poseben programski sklop, v okviru katerega so bili prikazani filmi mladih za mlade. Po(d)mladek, kot smo ga uradno poimenovali, je ena izmed novosti letošnjega festivalskega programa, obiskovalcem pa prinaša dela, ki so nastala pod režijsko taktirko učenk in učencev z osnovnih in srednjih šol.

 

Tako smo si v letošnjem izboru ogledali kar sedem kratkih filmskih stvaritev, projekcije teh del pa so se udeležili mladi s štirih obalnih šol. Ti so se imeli priložnost seznaniti tudi s tremi mladimi avtorji, režiserji, ki so se jim pridružili v dvorani in se jim kasneje z odra tudi predstavili.

 

V film … IN!? nas je tako osebno vpeljal sam režiser, Jakob Grižonič, ki je v njem tudi zaigral. V prisotnosti članov svoje ekipe z osnovne šole Šmarje pri Kopru pa je po projekciji spregovoril tudi o mentorjih, s pomočjo katerih je project nastal.

 

Pesem za flašo vina, posnet v produkciji Šolskega centra Srečko Kosovel Sežana, sta nam podrobneje predstavila režiser in scenarist filma, Matej Drobež, ter glavni igralec Miha Vlaj.

 

Predstavil se nam je tudi Jan Krevatin, dijak Gimnazije Koper, ki se je kot edini lahko pohvalil s kar dvema kratkima deloma v izboru tega programskega sklopa. In sicer gre za filma Zaradi Eve ter Portret izgubljenim, v katerih sta nastopila Tine Ugrin in Jan Slapar, oba prav tako prisotna med občinstvom.

 

Po odzivih občinstva sodeč – nemogoče je bilo spregledati, da se je občinstvo povsem vživelo v filmske podobe in je tekom projekcij vseskozi aktivno sodelovalo z dogajanjem na platnu – je programski sklop dosegel svoj namen: mlademu občinstvu predstaviti in približati filmsko ustvarjanje mladih.

 

Tovrstni programski ponudbi in filmski vzgoji mladih se v zadnjih letih pri nas posveča vse več pozornosti. Podrobneje o projekciji so poročali tudi na Radiu Koper. Zato upamo, da bo podobnih mladostniških, a zato nič manj kakovostnih projekcij na Festivalu slovenskega filma v bodoče še več!