Ivan_novica

In Ivan je Maruša bila!

Po večerni projekciji Ivana, novega celovečerca Janeza Burgerja, ki je bil deležen glasnih, dolgih in celo stoječih ovacij, so se nekateri ne najbolj pozorni gledalci začudeno spraševali, kdo je pravzaprav Ivan in kakšno vlogo ima pri vsem. Na velikem platnu je bilo namreč v veliki večini primerov videti le briljantno Marušo Majer, ki je povsem začarala vsak pogled. Nobeno presenečenje ne bi bilo, če bi začarala še koga.

 

Sicer pa je rano popoldanski del dneva zaznamovalo zdaj že tradicionalno druženje s predstavniki zavoda AIPA, ki so za letošnji festival pripravili niz predavanj na temo digitalizacije avdiovizualnega arhivskega gradiva. In ker je prav današnje predavanje o digitalizaciji in avtorskih pravicah zaradi zadržanosti gostje moralo odpasti, so v opravičilo pripravili še posebej slastno gostijo, sicer njihovo tradicionalno darilo že malce shirani filmski srenji. Med preostalimi dogodki strokovnega programa velja omeniti še vedno potekajočo filmsko-kritiško delavnico Ostrimo pogled na slovenskem filmu, ob naslovu katere je prenekateremu avtorju zastal dih, v njem pa vzniknila pobožna želja, da bi ga kdaj tudi mehčali.

 

Sicer pa so nam na Pogovorih z ustvarjalci zakulisje njihovih projektov morda še v največji meri razkrili člani ekip dveh filmov: že omenjenega Ivana, kjer smo izvedeli, da je režiser Janez Burger pri discipliniranju igralk ubral nove kreativne pristope (večkrat izrečenega »saj pol leta nisem smela drugega početi« je bilo kar težko preslišati) ter ekipa filma Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba, ki nam je omogočil vpogled v delovni proces slovenskega gledališkega dream team-a, pisatelja in režiserja Dušana Jovanovića, igralke Milene Zupančič in igralca Radka Poliča in Borisa Cavazzo, ki so skupaj pripravljali gledališko predstavo.