otvoritev

20. Festival slovenskega filma se je začel!

Pa se je začelo! Še dobri dve uri pred slavnostno otvoritvijo jubilejnega, 20. Festivala slovenskega filma – nedvomno osrednje manifestacije za domačo kinematografijo, s katero se priklonimo vsem, ki s svojo ustvarjalno energijo sooblikujejo njen aktualni trenutek, tisti tukaj in zdaj slovenske avdiovizualne produkcije –, med našo prvo novinarsko konferenco na osrednjem festivalskem prizorišču, tradicionalni festivalski bazi, portoroškem Avditoriju, je intenzivnost pred tako težko pričakovanim začetkom vznemirljivega popotovanja po domači zaplati vesolja filmskih podob dosegla vrhunec.

 

A kako bi sploh lahko bilo drugače, ko pa nas je čakal magični večer v družbi izbranih gostov in ustvarjalcev, med katerimi ni manjkalo legend z domače družabne scene. Tako je samo slavnostno otvoritev festivala z odra suvereno, sproščeno in dinamično vodila vedno elegantna in nasmejana Miša Molk, medtem ko je za glasbeno kuliso otvoritve in za nekaj samostojnih glasbenih točk poskrbel neukročeni in nenadkriljivi »čudežni čefur« domače glasbene scene, en in edini Magnifico. Zbrano občinstvo sta brez presenečenj in politično nadvse korektno pozdravila ugledna politična gosta, dr. Miro Cerar, predsednik Vlade RS in hkrati pokrovitelj festivala, ter Peter Bossman, župan Občine Piran.

 

Zato, da se bomo že od prvega dne dalje s ponosom obračali tako v preteklost kot tudi prihodnost domače kinematografije, pa je poskrbel prvi nagrajenec letošnje izvedbe Festivala slovenskega filma, producent Franci Zajc, ki je prav na otvoritvi prejel nagrado Metoda Badjure za življenjsko delo na področju filmske ustvarjalnosti.