Privid_FSF

Privid / A Dream

15. september 2017 | 18.45
GLAVNA DVORANA

2016, 112′, barvni, DCP, 1:2.35, Dolby SR

 

 

 

igrani /drama

 

Marko, bivši vojni poročevalec, službuje v Prištini, glavnem mestu Kosova. Med nočnim popivanjem sreča v baru tri dekleta: Beso, prijateljico iz vojne ter Hano in Shpreso. Po pijani noči se četvorica znajde v Shpresinem stanovanju. Shpresa zapelje Marka s svojo neukrotljivo energijo, ljubita se tudi Hana in Besa. Marko in Shpresa začneta zvezo, Hana pa poskaša ubežati svojim čustvom in Besi. Idilično razmerje Marka in Shprese se naglo spremeni v zvezo, ki je izjemno burna. Shpresino razpoloženje v drobcu sekunde zaniha od strastne ljubezni do neizmernega sovraštva. Bolj kot skuša Marko razumeti, kaj sproža njene odzive, bolj se mu Shpresa izmika. Hana se medtem sooča s pritiskom svoje družine, da se poroči. Razpeta je med ljubeznijo do Bese in strahom pred šokom, ki bi ga razkritje lezbične ljubezni sprožilo v konzervativnem in patriarhalnem okolju Kosova.

 

Privid je ljubezenska zgodbo med dvema svetovoma, ki se neustavljivo privlačita, a ne moreta obstajati skupaj; to je ljubezenska zgodba med Evropo in Kosovom, med Zahodom in Balkanom.

 

REŽIJA Boštjan Slatenšek
SCENARISTA Boštjan Slatenšek, Aude Le Pape
DIREKTOR FOTOGRAFIJE Ibrahim Deari
AVTORJA GLASBE Vojko Sfiligoj, Bujar Berisha
MONTAŽERJA Boštjan Slatenšek, Luka Stopar
SCENOGRAF Ermal Sadiku
KOSTUMOGRAFKA Leonora Mehmeti
OBLIKOVALEC ZVOKA Borut Berden
MASKERKA Leonora Mehmeti
SNEMALEC ZVOKA Muha Veseli
PRODUCENT Uroš Goričan
PRODUKCIJSKA HIŠA FilRouge
KOPRODUKCIJA AS Film Production, DArt picture, Studio Ritem
IGRAJO Aude Le Pape (Shpresa), Aleksandar Rajaković (Mark), May-Linda Kosumovic (Hana), Alketa Sylaj (Besa), Luan Jaha (Thomas)

 

Boštjan Slatenšek je scenarist in režiser ter nekdanji novinar. Poročal je iz številnih vojnih in kriznih žarišč, svojo novinarsko pot pa je začel prav med vojno na Kosovu. S tem delom Balkana je še danes močno povezan.
Kot režiser podpisuje številne dokumentarne filme, Privid pa je njegov drugi igrani. Kot filmskega ustvarjalca ga privlačijo zgodbe iz resničnega sveta, zanimajo ga junaki v ekstremnih situacijah, katere iz njih privabijo močna čustva.