Bila_so_titova_mesta

Bila so Titova mesta / They Were Tito’s Towns

14. september 2017 | 16.45
GLAVNA DVORANA

2017, 102′, barvni, stereo, HD FILE 16:9

 

 

 

dokumentarni/zgodovinski

 

Po smrti Josipa Broza Tita (1892–1980) je v vsaki od šestih republik in dveh avtonomnih pokrajin Socialistične federativne republike Jugoslavije po eno mesto imelo čast, da je bilo poimenovano po dolgoletnem predsedniku. Pogosto so bila privilegirana, izbrana zaradi levičarskih idej, delavskega značaja, industrializacije, urbanizacije in sodobnosti. Danes so ta mesta v sedmih državah in niti eno nima več v imenu Tita.
Zgodbe mest spoznamo skozi pripoved prebivalcev, ki se spominjajo obdobja pod Titovim imenom. Mnoge zgodbe so tragične, saj je malo mest, ki se jih ni dotaknila vojna.

 

REŽIJA Amir Muratović
SCENARIST Amir Muratović
DIREKTOR FOTOGRAFIJE Marko Kočevar/Z. F. S.
AVTOR GLASBE Šemsudin Dino Džopa, Tilen Stepišnik (Aritmija)
MONTAŽER Amir Muratović
OBLIKOVALEC ZVOKA Robert Sršen
SNEMALEC ZVOKA Frane Povirk
PRODUCENT Matjaž Ham
PRODUKCIJSKA HIŠA RTV Slovenija – Dokumentarni program
OSTALI Irena Romih, avtorica zemljevidov in grafična opremljevalka; Tomaž Hajdarovič, kolorist; Jožica Hafner, strokovna sodelavka TV; Sveto Makič, mojster osvetljave;

 

Amir Muratović (1966) je študiral filmsko in televizijsko režijo na AGRFT ter na Fakulteti za arhitekturo. Za Televizijo Slovenija je kot scenarist, režiser in montažer ustvaril številne dokumentarne filme, med njimi je Majoš  prejel vesno za dokumentarni film na 13. FSF. Že 10 let pripravlja tudi dokumentarno serijo o sodobni slovenski umetnosti Zapeljevanje pogleda. V eksperimentalnih filmih raziskuje preplet animiranega in dokumentarnega. Je avtor filmske monografije Sladka strast periferije / Enciklopedija Ivice Matića.