Badjurova nagrada za življensko delo

 

Franci Zajc
Foto: Žiga Culiberg

 

V okviru Festivala slovenskega filma se vsako leto že tradicionalno podeli nagrada Metoda Badjure za življenjsko delo na področju filmske ustvarjalnosti. Letošnji prejemnik je producent Franci Zajc, eden najdejavnejših in hkrati najuspešnejših producentov domače avdiovizualne produkcije. Podelitev nagrade z odprtjem razstave, posvečene nagrajencu, se bo odvila na otvoritvenem večeru 20. Festivala slovenskega filma.

Najava Badjurove nagrade, ki se podeljuje za življenjsko delo na področju filma -najvišja slovenska nagrada za domačo kinematografijo – je vsakič prav poseben dogodek. Tako tudi tokrat, v pričakovanju največjega dogodka za vse, ki tako ali drugače soustvarjamo slovensko avdiovizualno pokrajino, Festivala slovenskega filma v Portorožu, najavljamo letošnjega dobitnika Badjurove nagrade. V čast nam je, da vam lahko posredujemo ime Francija Zajca, enega nedvomno najdejavnejših in hkrati tudi najuspešnejših producentov domače avdiovizualne produkcije.

 

“Producentski opus Francija Zajca je fascinanten. Naj gre za njegov obseg, ki samo v izboru šteje čez sto televizijskih in kinematografskih del, ali pa za ta dela sama – mnoga med njimi so namreč oblikovala in zaznamovala ne le slovensko kinematografijo, temveč slovensko kulturo sploh.” Tako v delu svoje utemeljitve pravi komisija in težko se je ne strinjati. Leta 1945, v Ljubljani rojeni Franci Zajc, je namreč že takoj na začetku, ko je pričel kot direktor filma sodelovati z nacionalno televizijo, s sodelavci, v prvi vrsti režiserjem Matjažem Klopčičem, ustvaril enega nepozabnih spomenikov domače kinematografije, celovečerni film Cvetje v jeseni. Po osamosvojitvi, od leta 1990, ko je ustanovil lastno produkcijsko hišo, Arsmedijo, pa se je niz nepozabnih del samo še nadaljeval: od skoraj alternativnih projektov, kakršni so bili Temni angeli usode, prek novodobnih klasik, kakršna je bila na primer filmska priredba romana Čefurji, raus!, ki jo je na veliko platno prenesel sam pisatelj, Goran Vojnović, do labodjega speva enega največjih domačih režiserjev, Matjaža Klopčiča, ki je svojo ustvarjalno pot zaključil s filmom Ljubljana je ljubljena, drznim in ambicioznim projektom, kakršnih so se upali lotiti le redki. Franci Zajc je bil prvi med njimi.

 

Člani komisije za nagrado Metoda Badjure za življenjsko delo filmskega ustvarjalca v letu 2017 so bili: Miha Knific, Mako Sajko, Petra Seliškar, Simon Tanšek in Ženja Leiler, predsednica.

 

Podelitev nagrade se bo odvila na dan slavnostne otvoritve festivala, 12. septembra, še prej pa bomo v prostorih portoroškega Avditorija odprli razstavo, posvečeno letošnjemu slavljencu.

 


V Ljubljani, 17. 8. 2017 Utemeljitev nagrade (1MB)

Govor g. Francija Zajca, dobitnika nagrade Metoda Badjure za življenjsko delo, na otvoritveni slovesnosti 20. FSF. Govor g. Franci Zajc (1MB)