Slavic_actors

United Slavic Actors

15. SEPTEMBER 2016 ob 17:00, ZELENA DVORANA

 
 
 

Število produkcij, ki lokacije za snemanje najdejo na Balkanu, se z uvedbo davčne spodbude hitro veča, s tem pa se povečuje tudi povpraševanje po igralcih iz naše regije.
 
United Slavic Actors je platforma, ki je nastala iz potrebe po popolnejšem pregledu igralske ponudbe celotne JV Evrope. Pri tujih produkcijah (filmi, serije, reklame) večinoma namreč ni pomembno, iz katere države te regije posamezen igralec prihaja, temveč zgolj njegov “slovanski” videz, naglas in “slovanska duša”. Platforma United Slavic Actors bo tako na enem mestu predstavljala igralce iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, BiH, Makedonije in Črne gore, torej s področja celotnega Balkana, in ne zgolj iz posameznih držav. Združevala bo igralsko agencijo, v kateri bo agent zastopal najvidnejše igralce iz regije, in celovito bazo vseh igralcev, ki ustvarjajo na tem področju.
 
Mednarodno priznana igralka Aleksandra Balmazović je pred leti med rezidenčnim bivanjem v Londonu nabirala izkušnje s področja castinga, raziskovala, kako delujejo agencije, sistem castingov in agentur, ter se povezala z največjo igralsko bazo v Veliki Britaniji, Spotlight, katere ustanovitelji so potrdili pomanjkanje in hkrati izjemno potrebo po organizirani ponudbi vzhodnoevropskih igralcev. Z uradno predstavitvijo na veleposlaništvu Republike Slovenije v Londonu je tamkajšnjemu trgu tudi uradno napovedala ustanovitev platforme United Slavic Actors.
 
S priznano in nagrajeno igralko Majo Martino Merljak, ki je z leti pri različnih projektih nabirala izkušnje tudi kot t. i. casting director, sta združili znanje in izkušnje ter pod okriljem svojega Igralskega in humanitarnega društva DAIGA (Društvo akademskih igralcev, glumaca i aktori) kot idejni vodji ustvarili United Slavic Actors. Ta bo ob podpori Slovenskega filmskega centra, Ministrstva za kulturo in Društva slovenskih filmskih ustvarjalcev luč sveta ugledal na Festivalu slovenskega filma v Portorožu, nato pa bo pot nadaljeval po drugih evropskih festivalih.