Ostrenje_pogleda

Ostrimo pogled na slovenskem filmu

DELAVNICA JE ZA DIJAKE BREZPLAČNA   |   urednistvo@e-kino.si, 040 720 717

 
 
 

Kritike >>
 
Že tradicionalno bomo na Festivalu slovenskega filma nadaljevali z brezplačno filmsko-kritiško delavnico za dijake s primorskih šol. Dijakom bomo poskusili približati filmsko umetnost in skoznjo ostriti kritični odnos – tako do filmske umetnosti kot do sveta. Spoznavali bomo specifike domačega filma v različnih filmskih zvrsteh, posebno pozornost bomo namenili mladim filmskim ustvarjalcem in tematikam, s katerimi se dijaki srečujejo v svojem vsakdanu (ustvarjalni prosti čas, odraščanje, prebujanje spolnosti, odvisnost, drugačnost itn.).
 
Vsakodnevna srečanja skupine prijavljenih dijakov v sproščenem festivalskem vzdušju bodo obsegala gledanje filmov in poglobljeno diskusijo z dijaki, oboje pa bo rezultiralo v pisanju filmske kritike. Besedila se bodo premlevala in kalila skozi pogovor z mentoricama, ki bosta podajali konstruktivno kritiko, komentarje in smernice med delom v nastajanju. V pogovore bomo vključili tudi posamezne avtorje, filmske in festivalske delavce, končni izdelki pa bodo objavljeni na festivalski spletni strani ter spletni strani Društva za širjenje filmske kulture Kino!.

 
Na ustvarjalni delavnici si bomo prizadevali predstaviti in podajati film kot umetnost, sledeč ugotovitvam, da lahko film ključno pripomore k otrokovemu in mladostnikovemu razvoju kritičnega mišljenja, estetskega čuta in ustvarjalnih sposobnosti.

 

Izvajalec: Društvo za širjenje filmske kulture Kino!, mentorici: dr. Maja Krajnc, odg. urednica revije KINO! in izvajalka pedagoškega programa Kino-katedra za srednješolce v Slovenski kinoteki, in Anja Banko, asistentka
Kontakt: ostrenje.pogleda@gmail.com; 041 898 021 (Anja), 040 720 717 (Maja)