h

Nagrade: Iz Portoroža v Houston

Na razkritje, kdo bodo prejemniki vesen in drugih nagrad smo tokrat čakali vse do poznega večera, ko smo v glavni dvorani Avditorija ob glasbi Severe Gjurin končno izvedeli, kar nas je že ves dan najbolj zanimalo!

 

Vesno za najboljši celovečerni film je po izboru žirije v sestavi Sonja Prosenc, Meta Mazaj, Rado Likon in Jure Matičič prejel film Houston, imamo problem! režiserja Žige Virca, ki je obenem prejel tudi Iridium Film nagrado za najboljši celovečerni film.

 

Svojo odločitev je žirija utemeljila z naslednjimi besedami:

Sopostavljanje zgodovinske realnosti in fikcije v nagrajenem filmu povezuje fragmente v pomensko celoto in ustvarja novo resnico, hkrati pa problematizira naše sprejemanje te iste resnice in vsake druge, ki nam jo servirajo mediji. Z uporabo dokumentarne forme nas sili v razmislek o  nekritičnem podeljevanju kredibilnosti in avtentičnosti vsebinam zgolj na podlagi oblike diskurza, ki ga asociiramo z resnico.

 

SEZNAM VSEH NAGRAD Z OBRAZLOŽITVAMI NAJDETE NA TEJ POVEZAVI.

 

Nagrado občinstva, ki jo podeljuje Občina Piran, je prejel film Pojdi z mano (Igor Šterk). Ta film je prejel tudi nagrado Art kino mreže, Združenje slovenskih filmskih kritikov je nagradilo film Mama (Vlado Škafar).

 

Kratki film Meje (Damjan Kozole) je prejel vesno za najboljši dokumentarni film, vesno za najboljši študijski film in Iridium Film nagrado za najboljši študijski film pa je prejel film Male ribe režiserke Maje Križnik. V kategoriji študijskega filma se je žirija odločila tudi za posebno omembo, ta gre režiserki Ester Ivakič za film Srdohrd.

 

Vesno za najboljši scenarij je žirija podelila Nebojši Pop Tasiču in Olmu Omerzuju (Družinski film.)

 

Vesna za najboljši kratki film je šla v roke režiserke Urške Djukić, Dober tek, življenje!, vesno za najboljšo režijo pa je za film Nočno življenje prejel Damjan Kozole. Prav v tem filmu nastopa tudi Pia Zemljič, ki je prejela vesno za najboljšo glavno žensko vlogo. Moška inačica te nagrade, vesna za najboljšo glavno moško vlogo, je bila podeljena Ivanu Paviću alias Božidarju Smiljaniću za vlogo v filmu Houston, imamo problem.

 

V stranskih vlogah so po oceni žirije blesteli Marjuta Slamič (v filmu Nika) ter Petre Arsovski, Matija Vastl, Dejan Spasić (v filmu Nočno življenje).

 

Najboljša, z vesno nagrajena manjšinska koprodukcija je Ustava Republike Hrvaške režiserja Rajka Grlića.

 

Vesno za najboljšo fotografijo je prejel Marko Brdar (Mama), vesno za najboljšo glasbo Jura Ferina in Pavao Miholjević (Pojdi z mano), vesno za najboljši ton pa Julij Zornik (Pojdi z mano)

 

Vladimir Gojun je za svoje delo pri filmu Houston, imamo problem, prejel vesno za najboljšo montažo, vesno za najboljšo scenografijo pa je žirija nagradila letošnjega Badjurovega nagrajenca Dušana Milavca in Nežo Zinajič (Nočno življenje).

 

Na področju animiranega filma sta bili podeljeni dve vesni: za najboljši animirani film (Nočna ptica Špele Čadež) in za najboljšo animacijo (Leon Vidmar in Jaka Kramberger za film Slovo).

 

Vesno za najboljšo kostumografijo je prejel Leo Kulaš (Ustava Republike Hrvaške), vesno za posebne dosežke pa film Pojdi z mano (Igor Šterk).

 

Prav vsem prejemnikom nagrad iz srca čestitamo!

 

Izbrane nagrajene filme boste lahko še enkrat videli jutri popoldne v portoroškem Avditoriju, ter 21.9. v Slovenski kinoteki v Ljubljani.