razstava

Razstava Dunja Klemenc – Badjurova nagrajenka 2015

15.-20. SEPTEMBER 2015, BELA DVORANA

 
 
 

Ime Dunje Klemenc je neizbrisljivo povezano s filmom. Zapisala se mu je že v srednješolskih letih, mu posvetila svoja študentska leta, potem pa je delo pri filmu postalo tudi njen poklic. Študij na Fakulteti dramskih umetnosti v Beogradu – smer filmska in televizijska produkcija – ji je odprl možnosti, da je po zaključku študija sodelovala pri več serijah Televizije Beograd in pri celovečernih, kratkih, igranih in dokumentarnih filmih kot scenaristka, pomočnica režije, režiserka, kostumografka in producentka. Nato je nekaj let opravljala delo glavnega producenta Kulturno-umetniškega programa Televizije Novi Sad.
 
Po vrnitvi v Ljubljano leta 1978 je postala producentka na Dopisni delavski univerzi (DDU), med letoma 1987 in 1998 pa je bila zaposlena na RTV Slovenija kot producentka Otroškega in mladinskega programa. Po letu 1989, ko je ustanovila produkcijsko hišo Studio Maj, je producirala številne igrane kot tudi dokumentarne filme. Filmi so bili predstavljeni na vseh najpomembnejših domačih in mednarodnih festivalih – Cannes, Benetke, Rotterdam, Karlovy Vary, New York, Cottbus, Montreal, Lecce, Solun, San Sebastian, Motovun, Sarajevo, Pulj in drugi – in na njih pogosto deležni najvišjih nagrad.
 


 
Na razstavi, s katero se bodo Festival slovenskega filma, Slovenski filmski center in Slovenska kinoteka poklonili prejemnici Badjurove nagrade za življenjsko delo, bo predstavljeno dokumentarno fotografsko gradivo iz osebnega arhiva nagrajenke, arhivov Slovenske kinoteke, Slovenskega filmskega centra in drugih virov ter filmski plakati.
 
Razstava se bo posvetila tudi – po nagradah in odmevnosti – najuspešnejšemu filmu iz opusa Dunje Klemenc, Nikogaršnji zemlji. O tem je novinarki Marjani Virant, ko jo je ta pred podelitvijo nagrad oskar povprašala po njenih občutkih, povedala: »Dozdajšnji uspeh Nikogaršnje zemlje – z oskarjem ali brez – se ob številnih drugih nagradah zdi kot pravljica. Oskarja seveda pričakujem, če pa se zgodi, da se Ameriška akademija za film odloči drugače, bom mirno živela naprej.«