Idila_1web

Idila osvojila žirijo, občinstvo nagradilo Dom

Svečana podelitev nagrad ob spremljavi Vasko Atanasovski Tria se je pravkar zaključila in nagrade so dobile lastnike.

 

Vesno za najboljši celovečerni film je prejela Idila Tomaža Gorkiča (produkcija Zavod Blade produkcija), občinstvo pa je nagradilo dokumentarni film Metoda Pevca, Dom (produkcija Vertigo), ki je prejel tudi vesno za najboljši dokumentarni film.

 

Utemeljitev strokovne žirije za najboljši celovečerni film se glasi tako:

Če je odgovor na družbeno realnost smrt v slovenskem gozdu, je prav, da namesto samomora konec storimo pod ostrim rezilom sekire, na impotentno družbeno kritičnost pa nam odgovori Vintlr, ko nam pokaže, kdo je pravi dec. Idila nam resnobno in ironično, prav kakor žanru pritiče, na pladnju ponudi specifičen pogled na svet, v katerem skupaj živimo.

 

Vesno za najboljšo manjšinsko koprodukcijo je prejel film Kosec (Zvonimir Jurić, koprodukcija Forum Ljubljana), vesno za najboljši ton pa Julij Zornik (Kosec).

 

Vesna za najboljši študijski film in Restart nagrada za najboljši študijski film sta šli v roke filma Oddaljen spomin (Valerie Wolf Gang / Valerija Zabret, produkcija Visoka šola za umetnost UNG).

 

Vesna za najboljšo žensko glavno vlogo je šla v roke Mojce Fatur (Štiri stvari, ki sem jih hotel početi s tabo, režiser Miha Knific, produkcija RTV Slovenija), ki je prepričala tudi Stopovo žirijo, ki ji je podelila nagrado za Stopovo igralko leta. Vesno za najboljšo moško glavno vlogo je prejel Ivo Barišič (Ljubezen na strehi sveta, režija Jan Cvitkovič, produkcija Staragara).

 

Vesno za najboljši scenarij je prejel kratki film Darka Sinka Sošolki, vesno za najboljšo režijo pa Ljubezen na strehi sveta Jana Cvitkoviča. Ta je prejela tudi vesno za najboljši kratki film.

 

V stranskih vlogah sta žirijo najbolj prepričala igralca z Idile, Jurij Drevenšek in Nika Rozman. Vesno  za najboljšo fotografijo je prejel Marko Brdar (Zenit, Dalibor Matanić, koprodukcija Gustav Film), vesno za najboljšo glasbo pa Niko Novak (Ljubezen na strehi sveta). Vesna za najboljšo montažo je šla v roke Jurija Moškona (Utrip ljubezni, režija Boris Petkovič, produkcija Gustav Film).

 

Zenit Daliborja Matanića je prejel nagrado Slovenske Art kino mreže, Združenje slovenskih filmskih kritikov pa je nagrado podelilo filmu Psi Brezčasja (Matej Nahtigal, produkcija Lignit Film)

 

Podeljene so bile še naslednje vesne:

vesna za najboljši animirani film: Cipercoper (Režija: Jernej Žmitek, Boris Dolenc, Produkcija: Invida d.o.o.)

vesna za najboljši eksperimentalni film: Kompozicija (Režija: Mitja Manček)

vesna za najboljši animirani film: Cipercoper (Režija: Jernej Žmitek, Boris Dolenc, Produkcija: Invida d.o.o.)

vesna za najboljšo montažo: Jurij Moškon (Utrip ljubezni, Režija: Boris Petkovič, Produkcija: Gustav Film)

vesna za najboljšo scenografijo: Gregor Nartnik (Idila, Režija: Tomaž Gorkič, Produkcija: Zavod Blade produkcija)

vesna za posebne dosežke: Mali princ (Režija: Matej Peljhan, Produkcija: Staragara)