simon1

Simon Pintar


 

Simon Pintar zadnjih 15 let dela kot direktor fotografije. Odraščal je s fotografskim aparatom in je od nekdaj velik ljubitelj filma. Do pred nekaj leti je bil njegov medij izključno filmski trak. Pri delu, ki se ga je med drugim učil od svojega velikega idola in prijatelja Vilka Filača, je precej potoval, med drugim je delal v Ukrajini, Rusiji, Angliji in na Hrvaškem.
 
V Sloveniji je sodeloval z večino uveljavljenih režiserjev – kot direktor fotografije je med drugim z Miho Hočevarjem posnel celovečerni film Jebiga (2000) in z Metodom Pevcem Hit poletja (2008).
 
Kot fotograf in operater je sodeloval pri kratkem filmu Atorzija (2003) Stefana Arsenijevića, ki je v Berlinu prejel zlatega medveda, zmagal na vrsti festivalov in bil nominiran za oskarja za igrani kratki film.
 
Veliko se ukvarja s snemanjem oglasov, pri karerih sodeluje s priznanimi ustvarjalci doma in v tujini. Med drugim je z režiserko Sharon Maguire (Dnevnik Bridget Jones) kot snemalec posnel video za pesem Unbreak My Heart skupine Il Divo. Je dolgoletni član Združenja filmskih snemalcev.